Fenomenalna zupa z papryki i pomidorów - po prostu pycha!

2021-03-29
Fenomenalna zupa z papryki i pomidorów - po prostu pycha!
Autor: Shutterstock Prosta i pyszna zupa z papryki i pomidorów - hit końca lata
łatwy
40 min
4

Zupa z papryki i pomidorów to hit końca lata i wczesnej jesieni - gdy pomidory i papryka są pełne smaku i aromatu. Warto je wykorzystywać jak najczęściej do przygotowania potraw.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Sprzęt RTV i AGD do domu, pracy w atrakcyjnych cenach? Przekonaj się, wchodząc na stronę Sferis rabaty.

SKŁADNIKI

  • duża łyżka masła
  • 2 duże cebule
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 150 g dobrej kiełbasy (wegetarianie mogą ją pominąć)
  • 3 duże pomidory
  • 2 papryki – np. czerwona i żółta oraz ewentualnie mała ostra papryczka
  • 5-6 ziemniaków
  • marchewka i pietruszka starte na tarce o dużych oczkach
  • 3 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe
  • łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka oregano, kilka kropli tabasco (można pominąć)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • dwie łyżki ulubionej zieleniny (bazylia, koperek, kolendra lub szczypiorek do wyboru)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule, paprykę, ziemniaki, kiełbasę i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę (cebula w drobną, reszta wg. uznania)
  • W garnku podgrzać masło i wrzucić cebulę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażyć mieszając 1-2 minuty, aż cebula lekko się zarumieni.
  • Dodać łyżkę słodkiej papryki i pokrojoną paprykę oraz startą marchewkę, pietruszkę, pokrojone pomidory i ziemniaki. Smażyć mieszając ok. 2-3 minuty.
  • Zalać wszystko 2 l wody, dodać przyprawy i zagotować pod przykryciem. Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
  • Sprawdzić czy zupa jest wystarczająco słona, ewentualnie doprawić do smaku. Całość posypać zieleniną.