Esencjonalna zupa niebecz z kiszoną kapustą: specjalność kuchni lubuskiej

2021-03-29
Zupa niebecz
Autor: Shutterstock Zupa niebecz to specjalność kuchni lubelskiej
łatwy
60 min
4

Zupa niebecz to specjalność kuchni lubuskiej. Aromatyczna i esencjonalna dzięki  dodatkowi  kiełbasy, grzybów suszonych i  przypraw. Podawana jest  z ugotowaną z przyprawami  kapustą kiszoną. Oryginalna i pyszna, w sam raz na obiad!

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Zupa:
  • 2 kg kości,
  • 0,7 kg kiełbasy, np. śląskiej,
  • seler,
  • 2 pory,
  • 4 pietruszki (korzeń),
  • 2 marchewki,
  • 2 kg ziemniaków,
  • 0,2 kg grzybów suszonych,
  • sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
  • Kapusta:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • liść laurowy, kminek, ziele angielskie, sól, pieprz czarny mielony,
  • smalec

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kości i włoszczyzny pokrojonej na kawałki ugotować na wolnym ogniu wywar doprawiony solą, liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Grzyby opłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dość cienkie plastry.
  • Grzyby i ziemniaki ugotować w przecedzonym wywarze dodając pod koniec gotowania majeranek i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  • Kiszoną kapustę zalać w garnku wodą sięgającą powierzchni kapusty, dodać łyżeczkę soli i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i kminku.
  • Gdy będzie miękka odcedzić, dodać smalec, pieprz, sól i kilka minut dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Zupę podać na głębokim talerzu z dodatkiem kapusty.