Dietetyczny krem z białych warzyw: przepis na pyszną i sycącą zupę dla każdego

Dietetyczny krem z białych warzyw: przepis na pyszną i sycącą zupę dla każdego

Autor Zdjęcia: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Krem z białych warzyw korzeniowych z odrobiną szczypiorku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dietetyczny krem z białych warzyw korzeniowych jest pyszna i sycąca. Oto przepis na unowocześniony krem z selera, pietruszki i ziemniaków. Aksamitny, aromatyczny i absolutnie zniewalający.

Składniki

  • 3 ziemniaki

  • 1/2 bulwy selera

  • 1 dorodna pietruszka

  • 1 cebula

  • 1 por (jeśli dorodny, to wystarczy 20 cm długości)

  • 1-2 cebule dymki razem ze szczypiorem

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła lub po prostu 2 łyżki oleju

  • 1,2 l bulionu warzywnego

  • 200 ml tłustego mleka lub mleka migdałowego

  • sól i pieprz

  • posiekany koperek i natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku rozgrzać olej i masło, dodać pokrojonego selera, pietruszkę i cebulę. Smażyć 2 minuty. Zobacz poniżej galerię zdjęć krok po kroku, jak zrobić zupę krem z białych warzyw korzeniowych. 

  • Dodać pokrojonego pora i czosnek, smażyć 2 minuty.

  • Dodać cebulę dymkę i smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Zamieszać, dodać pokrojone ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty.

  • Wlać bulion warzywny i mleko.

  • Doprowadzić do wrzenia. Gotować 12 minut.

  • Zmiksować na gładki krem. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.

  • Wymieszać, przyprawić do smaku i rozlać do talerzy. Na zdrowie!

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).