Aksamitna zupa z topinamburu i mleczka kokosowego - rewelacja!

Aksamitna zupa z topinamburu i mleczka kokosowego - rewelacja!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rewelacyjna zupa z topinamburu  i mleczka kokosowego  smakuje nie tylko wegetarianom.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aksamitna zupa krem z topinamburu i mleczka kokosowego to  idealny sposób na wykorzystanie pysznego słonecznika bulwiastego. Mleczko kokosowe, czosnek  cebula i  chili dodają smaku i egzotycznego aromatu tej sycącej warzywnej  zupie.

Składniki

  • 50 dag  topinamburu

  • 20 dag  cebuli

  • 1 główka czosnku

  • 3 łyżki oleju  (najlepszy będzie olej z orzechów)

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka rozmarynu

  • 400 ml mleczka kokosowego

  • mielona papryczka chili

  • garść łuskanego słonecznika lub dowolnych orzechów

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek obrać i  pokroić w dorbną kostkę.

  • Topinambur obrać i pokroić w półplasterki.

  • W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek i cebulę z dodatkiem cukru i soli. Dołożyć topinambur. Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty, mieszając.

  • Wlać 500 ml  gorącej wody, dodać rozmaryn, gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

  • Wlać mleczko kokosowe, zupę dokładnie zmiksować. Zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chili.

  • Podawać z uprażonymi ziarnami słonecznika lub rozdrobnionymi, uprażonymi orzechami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Lunch w słoiku. Zdrowe dania do pracy. SPRAWDŹ!

Ocena: 2,7