Aksamitna zupa krem z ziemniaków i cukinii - łatwa do przygotowania

Aksamitna zupa krem z ziemniaków i cukinii - łatwa do przygotowania

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekka, łatwa do przygotowania i pyszna - taka jest  zupa krem z ziemniaków i cukinii.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aksamitna zupa krem z ziemniaków i cukinii jest  banalnie prosta do przygotowania, szybko się ją robi, a jej smak i konsystencja to  prawdziwa bajka. Zróbcie ją i nie pożałujecie!

Składniki

  • 500g ziemniaków

  • 2 młode cukinie

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego

  • 1 łyżka oleju

  • 1 żółtko

  • 50 ml słodkiej, płynnej śmietany

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • trochę szczypiorku lub zielonej cebulki (dymki)

  • 3 kromki chleba tostowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Nie musimy tego robić starannie, byle kawałki warzyw miały podobną wielkość. Zupę i tak będziemy miksować.

  • Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.

  • Na łyżce oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i cukinię i chwilę podsmażyć.

  • Dodać wywar i gotować ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.

  • W czasie gdy zupa się gotuje, przygotować grzanki - chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Odstawić na bok.

  • Gdy warzywa są już miękkie, garnek zestawić z kuchni, zupę zmiksować na krem.

  • Żółtko wymieszać ze śmietaną, zahartować odrobiną zupy a następnie wlać do garnka i już nie gotować zupy. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

  • Zupę rozlać do talerzy, dodać grzanki i posypać szczypiorkiem.

Ocena: 4,4