Chrzan - właściwości i zastosowania chrzanu pospolitego
Chrzan, czyli popularna warzucha, od wieków gości na polskim stole. To znakomity dodatek do wielu potraw, o intensywnym, ostrym smaku i znakomitych właściwościach prozdrowotnych.
Spis treści
- Poznaj właściwości chrzanu!
- Chrzan - właściwości
- Chrzan - składniki odżywcze
- Dlaczego chrzan jest ostry?
Poznaj właściwości chrzanu!
Chrzan pospolity to jedna z ulubionych przypraw pojawiających się na polskim stole. Korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ćwikły, ryb, ogórków kiszonych, białego sera, a także jako dodatku do musztard, sosów, kremów i majonezów.
Chrzan - właściwości
Chrzan wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi, łagodzi choroby układu oddechowego, wzmacnia kości, wspomaga układ odpornościowy i serce, stymuluje trawienie i zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u niemowląt. Ale przede wszystkim chrzan może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka ze względu na wysoki poziom glukozynolanów. Chrzan działa grzybobójczo, bakteriobójczo i wykrztuśnie, przeciwreumatycznie i pobudza soki trawienne, dlatego często wykorzystywany jest w medycynie. Obieranie i ucieranie chrzanu może być trudnym zadaniem, ponieważ wydziela drażniące oczy i nos opary. Należy zachować ostrożność podczas obierania.
Chrzan - składniki odżywcze
Korzeń chrzanu zawiera błonnik pokarmowy, witaminę C, witaminy z grupy B (kwas foliowy!), witaminę E i oraz sole minerały - potas, wapń, magnez, cynk i mangan. Chrzan ma wiele zastosowań, dużo smaku i zero tłuszczu. W 1 łyżce przygotowanego chrzanu jest tylko 6 kcal, 1,4 g węglowodanów, 14 mg sodu, 44 mg potasu, 9 mg wapnia i 5 mg fosforu. To daje bardzo dużo możliwości wykorzystania go nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia.
Dlaczego chrzan jest ostry?
Chrzan jest aromatyczną przyprawą i charakteryzuje się ostrym smakiem. Swoją pikantność chrzan zawdzięcza organicznemu związkowi chemicznemu o nazwie izotiocyjanian allilu. Bezbarwna lub jasnożółta ciecz, słabo rozpuszczalna w wodzie, doskonale rozpuszczalna w większości rozpuszczalników organicznych – odpowiada również za ostry smak wasabi i musztard. Związek ten powstaje w wyniku reakcji chemicznej wyłącznie w środowisku obojętnym (z wodą, octem) pomiędzy enzymem mirozynazą a glukozynolanem synigryną.
Jak zrobić dobry chrzan domowy? Porady krok po kroku
Przepis na rozgrzewającą zupę chrzanową