Warzywne frytki z dipem czosnkowym

2021-03-29
jak_przygotowac_frytki_z_dyni.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Frytki możesz zrobić także z dyni, marchwi lub selera
łatwy
45 min
4

Wypróbuj przepis na frytki z warzyw: marchwi, selera i pietruszki. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i świetnie smakują, zwłaszcza podane z dipem czosnkowym. Jeśli masz ochotę na małą odskocznię od tradycyjnych frytek smażonych w głębokim oleju, spróbuj zrobić pyszne dietetyczne frytki warzywne. Podajemy sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Chilli w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w długie słupki.
  • Do dużej miski wlej odrobinę oleju rzepakowego, wsyp wszystkie przyprawy i wrzuć warzywa.
  • Dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek został obtoczony w oleju i przyprawach. Na blachę połóż papier do pieczenia i wyłóż wszystkie warzywa.
  • Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
  • W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym. Dodaj przeciśnięty czosnek i wymieszaj dokładnie.
  • Gotowe warzywne frytki zanurzaj w sosie czosnkowym.