Wiosenny przysmak, który wspiera zdrowie. Właściwości białych i zielonych szparagów
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warto korzystać z tego wiosennego przysmaku, nie tylko ze względu na jedyny w swoim rodzaju smak szparagów, ale także ze względu na zawarte w nich substancje odżywcze. Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne, a możliwości ich wykorzystania w kuchni jest bardzo wiele.
Spis treści
- Szparagi - pochodzenie
- Szparagi - kalorie
- Szparagi - wartości odżywcze
- Szparagi - właściwości
- Szparagi - przeciwskazania
- Galeria: Przepisy na szparagi z piekarnika, z patelni i na parze
To warto wiedzieć o szparagach:
- Skąd pochodzą szparagi?
- Czy szparagi są kaloryczne?
- Jakie wartości mają szparagi?
- Jak szparagi wpływają na organizm?
Szparagi - pochodzenie
Szparagi pochodzą z Afryki, Azji i Europy. Z biegiem czasu ich uprawę rozpoczęto również w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Australii i Nowej Zelandii. Jeden gatunek szparagów, zwykle określany jako dzikie szparagi (Asparagus racemosus), odegrał szczególną rolę w rozwoju medycyny ajurwedyjskiej w Indiach ponad 5000 lat temu. Szparagi są obecnie uprawiane we wszystkich częściach świata.
Szparagi - kalorie
Szparagi są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 18 kcal. Każda osoba dbająca o linię powinna więc włączyć je do swojej diety. Szparagi są lekkostrawne i pożywne, zawierają też dużo błonnika. Jedząc szparagi poprawiamy pracę układu pokarmowego i oczyszczamy go. Zawarte w szparagach białko - glutation wspomaga pracę wątroby w usuwaniu toksyn. Właściwości zdrowotne szparagów są wychwalane już od renesansu. Zobacz kto powinien, a kto nie powinien jeść szparagów.
Szparagi - wartości odżywcze
Szparagi to wyjątkowe warzywa o unikalnych właściwościach prozdrowotnych. I nie jest to stwierdzenie na wyrost. Te niskokaloryczne (18 kcal na 100g) warzywa składają się w ponad 90% z wody, a mimo to naukowcy wyodrębnili w nich ponad 100 substancji aktywnych, które odżywiają i wspierają organizm. Znajdziemy w nich witaminy, mikro i makroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, oksylipiny, związki fenolowe, flawonoidy, i nie tylko.
Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń.
Szparagi - właściwości
1. Szparagi wykazują działanie antynowotworowe
Szparagi podobnie jak awokado, jarmuż i brukselka są szczególnie bogatym źródłem glutationu - związku o silnych właściwościach detoksykujących, który pomaga rozkładać czynniki rakotwórcze i inne szkodliwe związki, takie jak wolne rodniki. Właśnie dlatego jedzenie szparagów może pomóc chronić się przed niektórymi postaciami raka, takimi jak rak kości, piersi, jelita grubego, krtani i płuc.
2. Szparagi działają przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie
Jest to jeden z najlepiej ocenianych owoców i warzyw pod względem zdolności neutralizowania niszczących komórki wolnych rodników. Jedzenie szparagów pomaga spowolnić proces starzenia i zmniejszyć stany zapalne organizmu.
3. Szparagi wspomagają procesy myślowe
Dzięki swoim właściwościom przeciwstarzeniowym szparagi wspierają mózg w walce z osłabieniem funkcji poznawczych. Podobnie jak liściaste warzywa, szparagi dostarczają kwasu foliowego, który działa na witaminę B12 - znajdującą się w rybach, drobiu, mięsie i nabiału - aby zapobiec zaburzeniom poznawczym.
4. Szparagi działają moczopędnie
Zawarta w szparagach asparagina jest naturalnym środkiem moczopędnym. Zwiększone oddawanie moczu pozwala pozbyć się nadmiaru wody i soli z organizmu. Jest to szczególnie korzystne dla osób, które cierpią na obrzęki (nagromadzenie płynów w tkankach organizmu) i tych, którzy mają wysokie ciśnienie krwi lub inne choroby związane z sercem.
5. Szparagi zmniejszają ryzyko chorób serca
Szparagi mają także więcej niż 1 gram rozpuszczalnego błonnika na filiżankę, co w połączeniu z moczopędnym działaniem asparaginy i przeciwzapalnym działaniem antyoksydantów sprawia, że mogą one pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zawarta w w szparagach witamina B6 reguluje dodatkowo ciśnienie krwi, wspomagając organizm w walce z nadciśnieniem.
6. Szparagi wspierają układ trawienny
Gotowane szparagi mogą być przydatne w chorobach żołądkowo-jelitowych, takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, ponieważ pomagają regulować układ trawienny. Szparagi są jednym z wielu warzyw, które mogą działać jako prebiotyk, pobudzając dobre bakterie w układzie pokarmowym.
7. Szparagi dla zdrowego rozwoju płodu
Zawarty w szparagach kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem wspierającym rozwój układu nerwowego płodu. Tylko 150g szparagów zapewnia łączną zalecaną dzienną dawkę kwasu foliowego dla większości dorosłych (200 mcg). NHS zaleca kobietom w ciąży otrzymanie 400 mcg kwasu foliowego dziennie.
Szparagi - przeciwskazania
Nie wszystkim jednak zaleca się spożywanie szparagów. Puryny w nich zawarte powodują gromadzenie się kwasu moczowego. Nie powinny ich jeść osoby z dną moczanową i z kamieniami nerkowymi.
Polecamy: Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA