Fasola flażoletka - właściwości i zastosowania fasoli flageolet
Fasola flageolet (flażoletka) ma drobne ziarna i intensywnie zielonym kolorze, dlatego często mylona jest z fasolą szparagową. Jest jednak od niej znacznie mniej popularna i dużo trudniej dostępna. Bez problemu kupimy co prawda flażoletkę w puszce, jedna świeże lub suszone ziarna są rzadko spotykane.
Spis treści
Flażoletka znana jest mniej więcej od 1800 r i największą popularność zyskała sobie we Francji. Może być uprawiana wszędzie tam, gdzie panuje umiarkowany klimat. Jej uprawa z powodzeniem rozwija się w Europie, USA (szczególnie w Kalifornii) oraz Australii.
Jak smakuje fasola flageolet?
Fasola flażoletka ma niewielkie, delikatne ziarna, które w smaku przypominają białą fasolę. Ich kremowa konsystencja sprawia, ze świetnie nadają się do past i sałatek. Znakomicie komponują się z czosnkiem, marchewką, cebulą, selerem, tymiankiem, a nawet liśćmi laurowymi. Świetnie nadają się również do wzbogacenia sosów pomidorowych i curry. To znakomity dodatek do dań z drobiu oraz jagnięciny.
Właściwości fasoli flażoletki
Ziarna fasoli flażoletki są bardzo bogate w białko oraz błonnik, niskotłuszczowe i niskokaloryczne. Są też dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, oraz potasu. Dostarczają również sporo żelaza i miedzi, które zapobiegają anemii, fosforu i wapnia dla silnych kości, magnezu i manganu do produkcji enzymów i redukcji stresu, selenu i cynku wspierającego odporność. Zawarta w nich witamina C wzmacnia układ odpornościowy i integralność komórkowej, witaminy E, K i tryptofan.
Gotowanie flażoletki
Flażoletka gotuje się szybko i łatwo. Nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem, a w jego trakcie nie kruszy się i nie łamie.