Fantastyczna duszona kalarepka - pyszna jarzynka lub przekąska

Fantastyczna duszona kalarepka - pyszna jarzynka lub przekąska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Duszona kalarepka świetnie smakuje podana z kaparami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszoną kalarepkę można przygotować jako samodzielne, jarskie danie lub podać jako ciepłą jarzynkę do mięsa. Najlepiej smakuje przygotowana z młodych główek, jeśli przygotowujesz danie z kalarepek, które zimowały w piwnicy, drobniej je pokrój.

Składniki

  • 4 kalarepki

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka posiekanej natki

  • sól

  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości.

  • Masło wymieszać z mąką i dodać do kalarepki przyprawić solą i cukrem, zagotować.

  • Podawać posypaną natką pietruszki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0