Fantastyczna duszona kalarepka - pyszna jarzynka lub przekąska

2021-03-29
Duszona kalarepka
Autor: Shutterstock Duszona kalarepka świetnie smakuje podana z kaparami.
łatwy
20 min
4

Duszoną kalarepkę można przygotować jako samodzielne, jarskie danie lub podać jako ciepłą jarzynkę do mięsa. Najlepiej smakuje przygotowana z młodych główek, jeśli przygotowujesz danie z kalarepek, które zimowały w piwnicy, drobniej je pokrój.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kalarepki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości.
  • Masło wymieszać z mąką i dodać do kalarepki przyprawić solą i cukrem, zagotować.
  • Podawać posypaną natką pietruszki.