Sałatka z opiekanych warzyw z sosem musztardowym

Sałatka z opiekanych warzyw z sosem musztardowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatkę z opiekanych warzyw można podawać również na ciepło.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Propozycja dla wegetarian i osób nieprzepadających za mięsem - sałatka z opiekanych warzyw, z sosem musztardowym. Można przygotować ją na grillu albo tradycyjnie, w piekarniku. Wybornie smakuje, jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Jak zrobić sałatkę z opiekanych warzyw?

Składniki

  • 1 cukinia

  • 1 bakłażan

  • 1 żółta papryka

  • 1 duża czerwona cebula

  • 1 bulwa kopru włoskiego

  • 18 pomidorków cherry

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy

  • świeży rozmaryn do dekoracji

  • sól do smaku

  •  

  • Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżeczka płynnego miodu

  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa umyj. Cukinię, bakłażana i paprykę pokrój w podłużne plastry, a cebulę i koper w ósemki.

  • Wraz z pomidorami przełóż je na aluminiową tackę (o ile będziesz opiekać warzywa na grillu) lub na blachę do pieczenia (jeśli wybierasz opcję piekarnik).

  • Rozgnieć czosnek, połącz go z oliwą, szczyptą soli i posmaruj jarzyny.

  • Upiecz warzywa na grillu albo w piekarniku.

  • Gdy zmiękną i lekko się przypieką, przełóż do miski.

  • Połącz wszystkie składniki sosu. Polej nim warzywa. Wymieszaj sałatkę.

  • Udekoruj sałatkę gałązkami rozmarynu. Serwuj z bagietką lub z kuskusem.

Ocena: 5