Placki ze śliwkami: przepis na ciepłe śniadanie lub deser

2023-08-09
Placki ze śliwkami: przepis na ciepłe śniadanie lub deser
Autor: Shutterstock Łatwe do przygotowania placki ze śliwkami to idealne ciepłe śniadanie
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Przygotuj na śniadanie coś smacznego, nie zadowalając się tylko i wyłącznie kanapkami. Polecamy smaczne placki, które wyśmienicie smakują prawie z każdymi owocami. W tej wersji wykorzystujemy śliwki węgierki.

Placki na słodko świetnie komponują się z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Najbardziej powszechne to racuchy z jabłkami, ale równie smaczne są te z truskawkami, jagodami czy na słono: z cukinią lub marchewką. Dodatek zsiadłego mleka sprawi, że będą puszyste i chrupiące. W sezonie na śliwki warto przygotować placki z węgierkami. To idealne śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych! Możesz też takie placki podać na podwieczorek - na pewno zasmakują każdemu.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z naszymi najlepszymi przepisami na naleśniki

SKŁADNIKI

  • 500 g śliwek węgierek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 500 ml zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej
  • cukier puder
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Roztrzepane jajka dodać do mleka i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, a następnie wymieszać. Dodać umyte, wydrylowane i pokrojone śliwki.
  • Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron aż do zarumienienia. Aby ciasto nie przyklejało się do łyżki, należy ją za każdym razem moczyć w zimnej wodzie.
  • Przed podaniem posypać placki cukrem pudrem i odrobiną cynamonu. W wersji dla łasuchów placki proponujemy podawać z bitą śmietaną lub lodami.
Dlaczego warto jeść śliwki?