Tort orzechowy - przepis na szybkie, jesienne ciasto

Tort orzechowy - przepis na szybkie, jesienne ciasto

Autor Zdjęcia: materiały prasowe

Ciasta z orzechami - przysmak każdej jesieni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jesień to znakomita pora roku, aby cieszyć się smakiem orzechów. Podajemy przepis od Dan Cake na szybki torcik orzechowy na gotowych spodach. Jego przygotowanie zajmie ci dosłownie 20 minut.

Składniki

  • masa kajmakowa - 1 puszka

  • śmietanka 36% - 250 g.

  • serek mascarpone - 250 g.

  • brązowy cukier - 100 g.

  • ulubione orzechy - 250 g.

  • czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake) - 1 opakowanie (3 sztuki)

  • sok z połowy cytryny

  • pół szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce ubijamy śmietankę.

  • Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier i miksujemy całość, aż do połączenia składników.

  • Rozdzielamy powstałą masę na 2 części i do jednej z nich dodajemy potłuczone orzechy.

  • Spody tortowe nasączamy sokiem cytrynowym połączonym z wodą.

  • Na wierzchu pierwszego spodu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami.

  • Nakładamy drugi nasączony spód i przekładamy go masą kajmakową.

  • Nakładamy trzeci spód.

  • Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone.

  • Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.

Źródło - materiały prasowe Dan Cake

Ocena: 0