Tort makowy nie tylko na święta – sprawdzony przepis, który zawsze robi wrażenie
Jeśli szukasz efektownego ciasta, które zachwyca smakiem i wygląda jak z najlepszej cukierni, tort makowy będzie strzałem w dziesiątkę. Puszysty biszkopt makowy, delikatnie nasączony alkoholem, przełożony aksamitną maślano-jajeczną masą o kawowej nucie tworzy deser idealny na wyjątkowe okazje – nie tylko w święta. To sprawdzony przepis, do którego warto wracać przez cały rok. Przygotuj tort makowy wcześniej, przetestuj go przed Bożym Narodzeniem i przekonaj się, że robi wrażenie od pierwszego kęsa.
i
Tort makowy - uświetnij nim uroczyste okazje zamiast klasycznym makowcem
Tort makowy to wyjątkowy deser, który łączy elegancję z głębokim, szlachetnym smakiem. Mak nadaje wypiekom charakteru i sprawia, że ciasto jest bardziej wyraziste niż klasyczne biszkopty. Dzięki niemu tort nie jest przesłodzony, a każdy kęs ma przyjemną, lekko orzechową nutę, która doskonale komponuje się z kremami na bazie masła, kawy czy czekolady. To propozycja idealna na święta, uroczystości rodzinne i ważne okazje.
Dużą zaletą tortu makowego jest również jego struktura – biszkopt z dodatkiem maku jest wilgotniejszy i dłużej zachowuje świeżość. Świetnie znosi nasączanie, dzięki czemu można łatwo dopasować go do własnych upodobań, dodając aromatyczny poncz z alkoholem lub kawą. Mak sprawia, że tort jest sycący, ale jednocześnie lekki w odbiorze.
Nie bez znaczenia są też walory zdrowotne maku. To źródło wapnia, magnezu i zdrowych tłuszczów, które wspierają organizm i czynią deser nieco „szlachetniejszym” wyborem. Tort makowy to doskonały dowód na to, że klasyczne składniki mogą stworzyć wypiek efektowny, ponadczasowy i zawsze mile widziany na stole.
Dowiedz się więcej na temat maku do makowca!
Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?
Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?
Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?
SKŁADNIKI
- biszkopt:
- 20 dag maku
- 2 szklanki mleka
- 8 jaj
- 20 dag cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek bułki tartej
- krem:
- 4 żółtka
- 20 dag cukru pudru
- 25 dag miękkiego masła
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ½ kieliszka spirytusu
- syrop:
- szklanka wody
- 10 dag cukru
- kieliszek spirytusu
- sok z cytryny
- dekoracja:
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak ugotuj na mleku. Odcedź. Trzykrotnie przekręć przez maszynkę.
- Żółtka oddziel od białek. Utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj kogel-mogel do masy makowej.
- Białka ubij na pianę. Delikatnie połącz z makiem oraz bułką tartą.
- Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm natłuść, obsyp lekko bułką tartą. Przełóż do niej masę biszkoptowo-makową. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz 45-55 minut w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza.
- Żółtka ubij na parze z cukrem pudrem. Zestaw miseczkę z palnika. Dalej ubijaj masę jajeczną, aż przestygnie.
- Masło dobrze utrzyj. Połącz z wystudzonym koglem-moglem.
- Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody. Dodaj spirytus. Wystudź. Stopniowo i wolno połącz z masą maślano-jajeczną.
- Przygotuj syrop: wodę zagotuj z cukrem. Przestudź. Wlej sok z cytryny oraz spirytus.
- Upieczony, przestudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Nasącz połową syropu dolny krążek. Posmaruj go połową masy kawowej. Nakryj drugim krążkiem – nasącz go syropem.
- Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj orzechami.