Wykwintny tort kawowo-morelowy

2021-03-29
Wykwintny tort kawowo-morelowy
Autor: Shutterstock Tort kawowo-morelowy wygląda i smakuje nieziemsko.
średni
120 min
4

Tort kawowo-morelowy to propozycja dla ambitnych. Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco zachody, ale jego smak wart jest każdej minuty poświęconej na przygotowanie smakołyku. Najlepiej przygotować go na 1-2 dni przed podaniem, smaki aromaty się przenikną, a ciasto nieco zmięknie i nie będzie się kruszyć przy krojeniu.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  
  • Masa morelowa:
  • 1 słoik konfitury lub dżemu morelowego
  • 1 kieliszek wódki
  •  
  • Krem kawowy:
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 200 g cukru
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  •  
  • Polewa:
  • 200 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącego mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka koniaku
  • 5o g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz solą i posiekać z tłuszczem. Dodaj żółtka i śmietanę i szybko zagnieść.
  • Podzielić ciasto n a5 równych części i rozwałkować na placki o średnicy 22 cm. Każdy z nich nakłuć widelcem i upiec w temperaturze 200 st. C na złoto.
  • Konfiturę dokładnie zmiksować z wódką.
  • Żółtka na krem utrzeć z cukrem na parze i ostudzić. Kawę rozpuścić w odrobinie wody. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać po trochu kogel-mogel oraz kawę.
  • Wystudzone blaty posmarować masą morelową na przemian z kremem kawowym.
  • Cukier puder na polewę przesiać przez sitko i starannie utrzeć z masłem, mlekiem i koniakiem. Polewą polać wierzch ciasta. posypać migdałami.