Nieziemski tort kawowo-morelowy

Nieziemski tort kawowo-morelowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort kawowo-morelowy wygląda i smakuje nieziemsko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tort kawowo-morelowy to propozycja dla ambitnych. Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco zachody, ale jego smak wart jest każdej minuty poświęconej na przygotowanie smakołyku. Najlepiej przygotować go na 1-2 dni przed podaniem, smaki aromaty się przenikną, a ciasto nieco zmięknie i nie będzie się kruszyć przy krojeniu.

Składniki

  • Ciasto:

  • 400 g mąki

  • 200 g masła

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 3 żółtka

  • 2 łyżki kwaśniej śmietany

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  •  

  • Masa morelowa:

  • 1 słoik konfitury lub dżemu morelowego

  • 1 kieliszek wódki

  •  

  • Krem kawowy:

  • 250 g masła

  • 3 żółtka

  • 200 g cukru

  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej

  •  

  • Polewa:

  • 200 g cukru pudru

  • 1-2 łyżki gorącego mleka

  • 1 łyżka roztopionego masła

  • 1 łyżka koniaku

  • 5o g płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz solą i posiekać z tłuszczem. Dodaj żółtka i śmietanę i szybko zagnieść.

  • Podzielić ciasto n a5 równych części i rozwałkować na placki o średnicy 22 cm. Każdy z nich nakłuć widelcem i upiec w temperaturze 200 st. C na złoto.

  • Konfiturę dokładnie zmiksować z wódką.

  • Żółtka na krem utrzeć z cukrem na parze i ostudzić. Kawę rozpuścić w odrobinie wody. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać po trochu kogel-mogel oraz kawę.

  • Wystudzone blaty posmarować masą morelową na przemian z kremem kawowym.

  • Cukier puder na polewę przesiać przez sitko i starannie utrzeć z masłem, mlekiem i koniakiem. Polewą polać wierzch ciasta. posypać migdałami.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0