Tort czekoladowy z mrożonymi owocami: przepis na tort z serowym kremem
2021-03-29
średni
50 min
4
Tort czekoladowy to idealne ciasto zarówno na zakończenie, jak i rozpoczęcie tygodnia. Na kawę z przyjaciółką, do niedzielnego deseru, na poprawę humoru po kiepskim dniu w pracy. Robi wrażenie i jest zaskakująco prosty do wykonania.
Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 30 g kakao w proszku
- 150 ml wody
- 250 g cukru
- 6 dużych jajek
- 125 g masła lub margaryny
- 200 g mąki pszennej uniwersalnej
- 70 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 paczka cukru waniliowego / 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mrożonych porzeczek
- Na krem:
- 200 g serka śmietankowego
- 4 łyżeczki cukru
- skórka i sok z cytryny lub limonki
- 200 ml świeżej śmietany do ubijania
- Do dekoracji:
- świeże owoce (figi, jagody, porzeczki, maliny, truskawki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 175°C. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia 3 okrągłe formy (23 cm).
- Wymieszać kakao w proszku z gorącą wodą i odstawić na bok. Rozdzielić jajka.
- Ubić w misce żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodać masło lub margarynę i miksować aż do połączenia wszystkich składników.
- Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą, połączyć z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą.
- Ubić białka z aromatem waniliowym na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą.
- Przełożyć 1/3 masy do jednej z 3 form.
- Dodać kakao do pozostałej masy, dobrze wymieszać i połowę masy przełożyć do drugiej formy.
- Dodać połowę mrożonych jagód do pozostałej masy i przełożyć ją do trzeciej formy.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe).
- Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremek i pozostawić na drucianej podkładce do wystygnięcia.
- Aby przygotować krem, należy połączyć serek śmietankowy z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę i połączyć z masą serową.
- Dolną warstwą tortu będzie ciasto czekoladowe z jagodami. Posmarować je masą serową. Jako drugą warstwę ułożyć biszkopt bez dodatków, posmarować masą i posypać pozostałymi jagodami. Na samej górze umieścić ciasto czekoladowe i całość posmarować pozostałą masą serową. Udekorować figami, jagodami, porzeczkami, malinami i/lub truskawkami.