Tort chałwowy Sławka - sprawdzony przepis

Tort chałwowy Sławka - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort chałwowy Sławka to hit domowych  imprez

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tort chałwowy to pyszny i niezbyt trudny do przygotowania wykwinty deser. Tort chałwowy według przepisu Sławka może się stać hitem waszych uroczystości - wypróbujcie nasz przepis!

Składniki

  • biszkopt

  • składniki masy:

  • 1 kostka masła

  • 1/3 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1,5 budyniu wystudzonego

  • 300–400 g chałwy (dobrze dodać dużo chałwy)

  • szklanka orzechów włoskich

  • draże czekoladowe karmelowe do dekoracji

  • szklanka wody na poncz

  • sok z połowy cytryny na poncz 

  • łyżeczka cukru do ponczu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Po przekrojeniu biszkoptu na 3 piętra i nawilżenia ponczem przygotowujemy krem.

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, dodajemy cukier z wanilią oraz, stopniowo, przestudzony (całkowicie) budyń.

  • Miksujemy, aż krem będzie gładki, dodajemy łyżkę mleka, by krem był bardziej puszysty, a następnie dodajemy pokruszoną chałwę. Miksujemy.

  • Masą przekładamy każde piętro biszkoptu, zostawiamy jej  trochę również na posmarowanie wierzchu i boków - nie

  • Wierzch tortu lekko przesmarowujemy gotową masą krówkową i dekorujemy posiekanymi orzechami oraz czekoladowymi drażami.

Ocena: 5