Wielkanocny mazurek ananasowy [WIDEO+GALERIA]
Tort chałwowy Sławka - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tort chałwowy Sławka to hit domowych imprez
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Tort chałwowy to pyszny i niezbyt trudny do przygotowania wykwinty deser. Tort chałwowy według przepisu Sławka może się stać hitem waszych uroczystości - wypróbujcie nasz przepis!
Składniki
składniki masy:
1 kostka masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 budyniu wystudzonego
300–400 g chałwy (dobrze dodać dużo chałwy)
szklanka orzechów włoskich
draże czekoladowe karmelowe do dekoracji
szklanka wody na poncz
sok z połowy cytryny na poncz
łyżeczka cukru do ponczu
Przygotowanie krok po kroku:
Po przekrojeniu biszkoptu na 3 piętra i nawilżenia ponczem przygotowujemy krem.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, dodajemy cukier z wanilią oraz, stopniowo, przestudzony (całkowicie) budyń.
Miksujemy, aż krem będzie gładki, dodajemy łyżkę mleka, by krem był bardziej puszysty, a następnie dodajemy pokruszoną chałwę. Miksujemy.
Masą przekładamy każde piętro biszkoptu, zostawiamy jej trochę również na posmarowanie wierzchu i boków - nie
Wierzch tortu lekko przesmarowujemy gotową masą krówkową i dekorujemy posiekanymi orzechami oraz czekoladowymi drażami.