Tort chałwowy Sławka - sprawdzony przepis

2021-03-29
Slavko Hetmaniak
Tort chałwowy Sławka - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Tort chałwowy Sławka to hit domowych  imprez
łatwy
35 min
4

Tort chałwowy to pyszny i niezbyt trudny do przygotowania wykwinty deser. Tort chałwowy według przepisu Sławka może się stać hitem waszych uroczystości - wypróbujcie nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • biszkopt
  • składniki masy:
  • 1 kostka masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 budyniu wystudzonego
  • 300–400 g chałwy (dobrze dodać dużo chałwy)
  • szklanka orzechów włoskich
  • draże czekoladowe karmelowe do dekoracji
  • szklanka wody na poncz
  • sok z połowy cytryny na poncz 
  • łyżeczka cukru do ponczu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Po przekrojeniu biszkoptu na 3 piętra i nawilżenia ponczem przygotowujemy krem.
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, dodajemy cukier z wanilią oraz, stopniowo, przestudzony (całkowicie) budyń.
  • Miksujemy, aż krem będzie gładki, dodajemy łyżkę mleka, by krem był bardziej puszysty, a następnie dodajemy pokruszoną chałwę. Miksujemy.
  • Masą przekładamy każde piętro biszkoptu, zostawiamy jej  trochę również na posmarowanie wierzchu i boków - nie
  • Wierzch tortu lekko przesmarowujemy gotową masą krówkową i dekorujemy posiekanymi orzechami oraz czekoladowymi drażami.
Slavko Hetmaniak