Tort na chrzest - jak samodzielnie przygotować tort z okazji Chrztu Świętego?

2021-03-29
Tort na chrzest - jak samodzielnie przygotować tort z okazji Chrztu Świętego?
Autor: Shutterstock Tort na chrzest nie powinien być zbyt krzykliwy.
łatwy
0 min
4

Torty z okazji Chrztu Świętego powinny mieć delikatną i subtelną dekorację i kolorystyką nawiązującą do płci dziecka. Tradycyjnie kolor różowy przypisany jest do dziewczynek, natomiast niebieski do chłopców. Proponowany tort jest lekki i niezbyt słodki.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 3 łyżki mąki tortowej 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  
  • Masa śmietankowa:
  • 0,5 litry śmietanki 30 % 
  • 0,5 kg twarogu 3 razy mielonego 
  • 3,5 łyżki żelatyny 
  • 0,5 szklanki mleka 
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • puszka brzoskwiń
  •  
  • Masa budyniowa:
  • 1 kostka masła 
  • 2 żółtka 
  • 1 budyń waniliowy 
  • 0,5 litra mleka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 torebka cukru waniliowego
  •  
  • Masa do dekoracji:
  • 2 kostki masła 
  • 5 żółtek 
  • 1 litr mleka 
  • 2 budynie waniliowe 
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 torebki cukru waniliowego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki tortowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopt: Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy do nich cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do tak przygotowanej masy dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
  • Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietanę przelewamy do naczynia i ubijamy, a następnie stopniowo dokładamy do niej ser. Tak przygotowaną masę słodzimy do smaku, a później wlewamy do niej żelatynę rozpuszczoną w mleku. Intensywnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone owoce i mieszamy. Tak przygotowaną masą przekładamy dwa biszkopty.
  • Masa budyniowa: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, do drugiej połowy natomiast dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, budyń oraz cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Do utartego masła dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Gotową masę wykładamy na drugi biszkopt i całość przykrywamy trzecim. Odstawiamy do chłodu.
  • Masa do dekoracji: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, do drugiej połowy natomiast dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, budyń oraz cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Do utartego masła dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Masą dekorujemy tort.