Prosty tort na chrzest - jak samodzielnie przygotować tort z okazji Chrztu Świętego?

Prosty tort na chrzest - jak samodzielnie przygotować tort z okazji Chrztu Świętego?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort na chrzest nie powinien być zbyt krzykliwy.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Torty z okazji Chrztu Świętego powinny mieć delikatną i subtelną dekorację i kolorystyką nawiązującą do płci dziecka. Tradycyjnie kolor różowy przypisany jest do dziewczynek, natomiast niebieski do chłopców. Proponowany tort jest lekki i niezbyt słodki.

Składniki

  • Biszkopt:

  • 3 jajka 

  • 3 łyżki cukru 

  • 3 łyżki mąki tortowej 

  • 1 łyżka oleju 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  •  

  • Masa śmietankowa:

  • 0,5 litry śmietanki 30 % 

  • 0,5 kg twarogu 3 razy mielonego 

  • 3,5 łyżki żelatyny 

  • 0,5 szklanki mleka 

  • 5 łyżek cukru pudru 

  • puszka brzoskwiń

  •  

  • Masa budyniowa:

  • 1 kostka masła 

  • 2 żółtka 

  • 1 budyń waniliowy 

  • 0,5 litra mleka 

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

  • 2 łyżki cukru 

  • 1 torebka cukru waniliowego

  •  

  • Masa do dekoracji:

  • 2 kostki masła 

  • 5 żółtek 

  • 1 litr mleka 

  • 2 budynie waniliowe 

  • 5 łyżek cukru 

  • 2 torebki cukru waniliowego 

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka mąki tortowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Biszkopt: Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy do nich cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do tak przygotowanej masy dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.

  • Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietanę przelewamy do naczynia i ubijamy, a następnie stopniowo dokładamy do niej ser. Tak przygotowaną masę słodzimy do smaku, a później wlewamy do niej żelatynę rozpuszczoną w mleku. Intensywnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone owoce i mieszamy. Tak przygotowaną masą przekładamy dwa biszkopty.

  • Masa budyniowa: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, do drugiej połowy natomiast dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, budyń oraz cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Do utartego masła dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Gotową masę wykładamy na drugi biszkopt i całość przykrywamy trzecim. Odstawiamy do chłodu.

  • Masa do dekoracji: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, do drugiej połowy natomiast dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, budyń oraz cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Do utartego masła dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Masą dekorujemy tort.

Ocena: 0