Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Prosty tort na chrzest - jak samodzielnie przygotować tort z okazji Chrztu Świętego?

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tort na chrzest nie powinien być zbyt krzykliwy.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Torty z okazji Chrztu Świętego powinny mieć delikatną i subtelną dekorację i kolorystyką nawiązującą do płci dziecka. Tradycyjnie kolor różowy przypisany jest do dziewczynek, natomiast niebieski do chłopców. Proponowany tort jest lekki i niezbyt słodki.
Składniki
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
0,5 litry śmietanki 30 %
0,5 kg twarogu 3 razy mielonego
3,5 łyżki żelatyny
0,5 szklanki mleka
5 łyżek cukru pudru
puszka brzoskwiń
Masa budyniowa:
1 kostka masła
2 żółtka
1 budyń waniliowy
0,5 litra mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 torebka cukru waniliowego
Masa do dekoracji:
2 kostki masła
5 żółtek
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
2 torebki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
Przygotowanie krok po kroku:
Biszkopt: Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy do nich cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do tak przygotowanej masy dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietanę przelewamy do naczynia i ubijamy, a następnie stopniowo dokładamy do niej ser. Tak przygotowaną masę słodzimy do smaku, a później wlewamy do niej żelatynę rozpuszczoną w mleku. Intensywnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone owoce i mieszamy. Tak przygotowaną masą przekładamy dwa biszkopty.
Masa budyniowa: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, do drugiej połowy natomiast dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, budyń oraz cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Do utartego masła dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Gotową masę wykładamy na drugi biszkopt i całość przykrywamy trzecim. Odstawiamy do chłodu.
Masa do dekoracji: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, do drugiej połowy natomiast dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, budyń oraz cukier waniliowy. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Do utartego masła dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Masą dekorujemy tort.