Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Orzeźwiający tort z owoców i galaretki PRZEPIS

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Tort z owoców z galaretką to fantastyczny deser na upalne dni.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Gdy żar leje się z nieba, nikt nie ma ochoty na pieczenie tortu. A są okoliczności, w których wypada podać taki deser. Ale przecież wcale nie trzeba go piec. Oto przepis na fantastyczny tort bez pieczenia, nie jest zbyt kaloryczny ani za bardzo słodki, wręcz orzeźwia w upalny letni dzień.
Składniki
2 galaretki truskawkowe lub malinowe
1/2 kg truskawek lub malin
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
małe pudełko mascarpone
cytryna
biszkopty do wyłożenia tortownicy
do dekoracji: pokruszone beziki albo płatki migdałowe
Przygotowanie krok po kroku:
Najpierw galaretki rozpuszczamy, ale zamiast 1 litra wody, bierzemy co najwyżej szklankę wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie miksujemy owoce z połową cukru, a następnie mieszamy je z wystudzoną galaretką. Masę owocową wstawiamy do lodówki.
Z cytryny (trzeba ją wcześniej umyć w gorącej wodzie) na tarce ścieramy skórkę, z jednej połówki wyciskamy sok.
Miękkie masło ucieramy z pozostałym cukrem i mascarpone, na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Podczas miksowania masa gęstnieje.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, przykrywamy je masą z mascarpone.
Na to wykładamy tężejącą masę owocową. Tort wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Wierzch tortu dekorujemy pokruszonymi bezikami albo płatkami migdałowymi.
Płatki warto przedtem podprażyć na suchej patelni (a przed wyłożeniem na tort wystudzić). Można też na wierzchu ułożyć świeże owoce.
Owocowy tort robimy w małej tortownicy, taka porcja wystarczy dla 8-10 osób. Ilość cukru dopasowujemy do własnych preferencji kulinarnych. Jeśli owoce są słodkie, można ograniczyć jego ilość. Tort byłby naprawdę niskokaloryczny, gdyby nie masło i ser mascarpone. Ale nie da się zastąpić tych składników innymi zawierającymi mniej kalorii.