Masa marcepanowa do dekoracji tortu - przepis masę z marcepanu do ozdabiania ciast

Masa marcepanowa do dekoracji tortu - przepis masę z marcepanu do ozdabiania ciast

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Masa marcepanowa to znakomity produkt do dekoracyjnego ozdabiania tortów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Masa marcepanowa jest niezbędna, gdy chcemy przyozdobić tort. Jest miękka plastyczna i można z niej robić kwiatki, listki, kuleczki, misie... Co tylko chcemy! Ale przede wszystkim jest jadalna!

Składniki

  • 4 szklanki blanszowanych migdałów

  • 2 szklanki cukru

  • 4 łyżki wody

  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Migdały wsypujemy je do miski od robota kuchennego i miksujemy na bardzo drobny proszek. Co jakiś czas trzeba strzepywać fragmenty rozdrobnionych migdałów ze ścianek miski.

  • Podczas mielenia należy uważać, żeby proszek migdałowy był sypki, aby nie zamienił się w papkę.

  • Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Wszelkie drobinki osadzone na ściankach garnka usuwamy.

  • Gdy syrop zacznie wrzeć, zaczynamy mierzyć czas. UWAGA! Gotowanie nie może trwać dłużej niż 3,5 minuty!

  • Po tym czasie zdejmujemy syrop cukrowy z ognia i powoli wlewamy do migdałowego proszku. Miksujemy dopóki nie utworzy się jednolita masa.

  • Wyjmujemy masę z miski i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie jest gotowa do użycia.

tip dnia

Jeśli chcemy uzyskać różnokolorowe masy marcepanowe, dzielimy je na kilka części i podczas miksowania dodajemy barwniki spożywcze.

Ocena: 0