Malinowy tort Claire Ptak autorki weselnego tortu dla Harry'ego i Meghan

Malinowy tort Claire Ptak autorki weselnego tortu dla Harry'ego i Meghan

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mini tort w stylu Claire Ptak, autorki weselnego tortu dla księcia Harry'ego i Meghan Markle.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Malinowy tort Claire Ptak, mistrzyni cukiernictwa, jest prosty i bezpretensjonalny. lecz bardzo angielski. Idealny na letnie uroczystości rodzinne.  Claire Ptak, autorka weselnego tortu na ślub księcia Harry'ego i Meghan Markle, przywiązuje wagę do jakości wykorzystanych surowców, sezonowości i po prostu dobrego smaku. Oto malinowy tort według jej przepisu specjalnie dla was. 

Polecamy również:   Wesele roku: menu na królewskie przyjęcie Harry'ego i Meghan

Składniki

  • 125 g miękkiego masła i jeszcze trochę do wysmarowania formy

  • 200 g cukru

  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżeczka soli

  • 300 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 160 g pełnotłustego mleka

  • 6 łyżek stołowych dżemu malinowego

  •  

  • Na maślany krem do przełożenia i pokrycia tortu:

  • 120 g świeżych malin i jeszcze kilka do przybrania

  • 500 g cukru pudru oraz dodatkowo 2 łyżki

  • 1 łyżka mleka

  • 190 g miękkiego masła

  • ½ łyżeczki kirschu lub innej wiśniówki

  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • W tym przepisie użyj worka cukierniczego z okrągłą dyszą. Podgrzej piekarnik do 150°C. Foremkę tortową o średnicy 20 cm posmaruj masłem. 

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wanilię i sól i mieszaj.

  • W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie połowę tej mieszaniny przełóż do masy maślanej. Dobrze wymieszaj. Dodaj mleko, a następnie pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj.

  • Przelej masę do foremki i wygładź wierzch szpatułką. Piecz przez 50-60 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 15-20 minut, a następnie wyjmij z foremki, uprzednio wsuwając wąski nóż w szczelinę między foremką a ciastem, aby uwolnić ciasto. Jeśli używasz foremki z otwieranym dnem, ustaw podstawę tortownicy na konserwie lub czymś podobnym i delikatnie zsuń boki foremki.

  • Aby przygotować krem maślany, utrzyj maliny z dwiema łyżkami cukru pudru, a następnie przecedź i przetrzyj przez metalowe sitko. Malinowy przecier przelej do miski, dodaj mleko, masło i 250 g cukru pudru, wszystko razem ucieraj mikserem na niskim poziomie przez trzy minuty. Dodaj resztę cukru i ubijaj na wysokich obrotach, aż lukier nabierze puszystości, ale zachowa swój kształt. Dodaj kirsch i sok z cytryny, wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i odłóż. 

  • Tort pokrój poziomo na trzy krążki, używając ząbkowanego noża do chleba (najdłuższego, jaki masz).

  • Ułóż pierwszy krążek ciasta na paterze posmaruj go 3 łyżkami dżemu malinowego, pokryj go kremem przy pomocy rękawa cukierniczego kolistymi ruchami zaczynając od zewnątrz do środka. Następnie ułóż kolejny krążek, również posmaruj go 3 łyżkami dżemu malinowego, pokryj kremem. Połóż trzeci krążek, pokryj wierzch i boki tortu kremem. Wygładź krem szpatułką lub nożem. Powinien mieć nieskrępowany, nieco niedbały domowy wygląd.

  • Chłódź tort przez co najmniej dwie godziny lub najlepiej przez całą noc. Przed podaniem przybierz wierzch świeżymi malinami. 

Ocena: 4