Linzer Torte: austriacka tarta orzechowa z marmoladą, tort z Linzu

Linzer Torte: austriacka tarta orzechowa z marmoladą, tort z Linzu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Linzer Torte przypisuje się wiedeńskiemu cukiernikowi o nazwisku Linzer

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 16 OSÓB

Stworzenie Linzer Torte przypisuje się wiedeńskiemu cukiernikowi o nazwisku Linzer. Aby go przygotować zgodnie z oryginalną recepturą, potrzebna jest marmolada z czerwonych porzeczek (najlepiej z Austrii) oraz Tortenoblate, czyli rodzaj opłatka//wafla, który położony na spodniej warstwie ciasta jest smarowany marmoladą i ma nie dopuścić do jej wsiąkania w ciasto. Tort z Linzu powinien mieć zawsze dekorację w kratkę.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 300 g orzechów włoskich

  • 220 g cukru

  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

  • łyżeczka mielonego cynamonu

  • sok i skórka z 1/2 cytryny

  • 2 łyżki cukru wanilinowego

  • jajko i 2 żółtka

  • 280 g schłodzonego masła

  • 400 g marmolady z czerwonej porzeczki

  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30-proc.

  • 40 g migdałów

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Orzechy włoskie obrać, zemleć, migdały posiekać.

  • Wymieszać mąkę, orzechy, cukier, goździki, cukier wanilinowy i cynamon. Dodać jajko, żółtko, sok i skórkę z cytryny oraz wiórki masła. Wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30–60 minut.

  • Nagrzać piekarnik do 170°C, a tortownicę o średnicy 24–26 cm wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy i ułożyć na dnie, posmarować marmoladą, a z pozostałej 1/3 ciasta uformować wałeczki grubości ołówka.

  • Z tej części ciasta powinna powstać kratka na powierzchni marmolady oraz obramowanie dookoła wewnętrznej części tortownicy. Obramowanie delikatnie docisnąć do reszty ciasta.

  • Ostatnie żółtko wymieszać ze śmietanką i posmarować powstałym płynem rolki ciasta tworzące kratkę. Przestrzenie między kratkami posypać posiekanymi migdałami.

  • Piec przez około 50 minut, a po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

  • Przepis pochodzi z książki „Torty i torciki”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby

Ocena: 5