Włoskie pączki cytrynowe: mięciutkie i puszyste

Włoskie pączki cytrynowe: mięciutkie i puszyste

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączuszki o smaku cytryny należy obficie posypać cukrem pudrem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Włoskie pączki cytrynowe to malutkie pączusie proszkowe. Mięciutkie i puszyste pączki pałaszują wszyscy duzi i mali. Ich orzeźwiający, cytrynowy smak idealnie pasuje do popołudniowej herbaty. 

Składniki

  • 4 jajka

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 80 g cukru

  • 40 g oleju słonecznikowego

  • 50 g mleka

  • 1 cytryna, starta skórka

  • 1 fiolka aromat cytrynowego

  • 280 g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • cukier puder do dekoracji

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce zmiksować jajka z solą, cukrem i mlekiem. 

  • Następnie dodać olej i ponownie zmiksować. 

  • Dodać skórkę z cytryny i aromat cytrynowy, wymieszać.

  • Dodać porcjami mąkę i wymieszać na jednorodne ciasto.

  • Na koniec dodać proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dokładnie.

  • Smażyć pączki nakładając je łyżeczką i pomagając sobie drugą w gorącym tłuszczu o temperaturze 170°C. 

  • Pączuszki wyjmować na talerzy wyścielony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  • Gotowe pączuszki posypać cukrem pudrem. 

tip dnia

Aby sprawdzić, czy olej ma odpowiednią temperaturę, wykonaj test wykałaczki: zanurz drewnianą wykałaczkę w gorącym oleju, gdy wokół niej zacznie się tworzyć wiele pęcherzyków, olej osiągnął idealną temperaturę, około 170°C. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1