Włoskie faworki - bosko lekkie ciasteczka karnawałowe

Włoskie faworki - bosko lekkie ciasteczka karnawałowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Włoskie faworki mogą przybierać bardzo dekoracyjne formy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Włoskie faworki to bardzo delikatne ciasteczka przygotowywane w okresie karnawału jako poczęstunek na większych i małych fiestach. To odpowiednik naszego chrustu, niekiedy urozmaicany kroplą olejku cytrynowego.

Składniki

  • 2 jajka

  • 160 g mąki

  • 2 łyżki grappy

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

  • cukier puder

  • opcjonalnie:1 kropla olejku cytrynowego

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej do dużej miski, w utworzonym kopczyku zrób zagłębienie.

  • Wbij do niego jajka i wlej brandy i ewentualnie olejek cytrynowy. Zagarniaj mąkę widelcem z boków kopczyka do środka, aby mieszała się z mokrymi składnikami.

  • Gdy składniki wstępnie się połączą przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę i zagnieć elastyczne ciasto.

  • Gotowe ciasto odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Gotowe ciasto rozwałkuj najcieniej jak to możliwe.

  • Z ciasta wycinaj podłużne lub trójkątne ciasteczka. Możesz je również zwinąć w różyczki (takie jak na zdjęciu).

  • Faworki smaż w głębokim tłuszczu na jasnozłoty kolor. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

  •  

  •  

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.