Włoskie faworki - CENCI lub CHIACCHERE - bosko lekkie ciasteczka karnawałowe

Włoskie faworki - bosko lekkie ciasteczka karnawałowe
Autor: Shutterstock Włoskie faworki mogą przybierać bardzo dekoracyjne formy.
łatwy
40 min
4

Włoskie faworki, zwane cenci lub chiacchere, to bardzo delikatne ciasteczka przygotowywane w okresie karnawału jako słodki poczęstunek. Tak jak polski chrust są smażone w głębokich oleju. Zazwyczaj mają formę prostokątną lub są zwijane w róże. Włoskie faworki aromatyzowane są olejkiem cytrynowym i oczywiście suto posypane cukrem pudrem! 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 160 g mąki
  • 2 łyżki grappy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • cukier puder
  • opcjonalnie:1 kropla olejku cytrynowego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej do dużej miski, w utworzonym kopczyku zrób zagłębienie.
  • Wbij do niego jajka i wlej brandy i ewentualnie olejek cytrynowy. Zagarniaj mąkę widelcem z boków kopczyka do środka, aby mieszała się z mokrymi składnikami.
  • Gdy składniki wstępnie się połączą przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę i zagnieć elastyczne ciasto.
  • Gotowe ciasto odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Gotowe ciasto rozwałkuj najcieniej jak to możliwe.
  • Z ciasta wycinaj podłużne lub trójkątne ciasteczka. Możesz je również zwinąć w różyczki (takie jak na zdjęciu).
  • Faworki smaż w głębokim tłuszczu na jasnozłoty kolor. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
  •  
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek

Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej