Pierożki smażone w tłuszczu z morelami

Pierożki smażone w tłuszczu z morelami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierożki smażone w głębokim tłuszczu to smaczna alternatywa dla pączków i faworków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Karnawałowa tradycja nakazuje, by te ciasteczka były tłuste. Najwyraźniej widać to w tłusty czwartek i ostatki – poprzedzające Wielki Post. Toteż typowe karnawałowe wypieki to często ciastka smażone w głębokim tłuszczu: pączki, faworki, róże karnawałowe. My proponujemy pierożki z morelami smażone w głębokim tłuszczu. 

Składniki

  • 1/2 kg mąki

  • 5 łyżek cukru

  • 70 g masła

  • torebka drożdży instant

  • skórka starta z cytryny

  • 150 g moreli suszonych

  • szczypta soli

  • smalec do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele zalać wrzątkiem, odcedzić po 10-15 minutach. Większe owoce przekroić na pół.

  • Masło stopić, wystudzić. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, masłem, skórką z cytryny i szczyptą soli, zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

  • Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm, kieliszkiem wykroić małe krążki. Na środku każdego położyć morelę (lub połówkę moreli), brzegi pierożków dokładnie zlepić.

  • Smalec rozgrzać w rondlu, na gorący tłuszcz wkładać partiami pierożki, smażyć na złoto z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ocena: 0