Słodkie rozetki - przepis na skandynawski przysmak na tłusty czwartek
Faworki - przepis na tradycyjny chrust na tłusty czwartek [WIDEO]
![Faworki - przepis na tradycyjny chrust na tłusty czwartek [WIDEO]](https://cdn11.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/13795/faworki-przepis-na-tradycyjny-chrust-na-tlusty-cz.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Faworki - ich sekret to dobrze ubite ciasto.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 90 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Faworki idealne? Jak zrobić cudownie kruche i delikatne faworki? Sekretem jest ciasto. Musi być maksymalnie cienkie, wtedy chrust, jak się inaczej nazywa faworki, będzie lekki i chrupiący. Sekret drugi to siła fizyczna. Ciasto na faworki trzeba mocno ubić, najlepiej wałkiem.
Składniki
350 g mąki pszennej
1 jajko
250 ml śmietany 18 proc.
30 ml spirytusu
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
2 kg smalcu
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie krok po kroku:
Wysyp na stolnicę mąkę, tworząc górkę. Na środku zrób dziurkę i tam dodawaj po kolei jajko, żółtka, spirytus, cukier wanilinowy.
Proszek do pieczenia wymieszaj ze śmietaną i dodaj do mąki. Łyżką zgarniaj składniki do ich połączenia.
Zagnieć ciasto i ugniataj je tak długo, aż stanie się miękkie, jak na makaron.
Wałkiem uderzaj ciasto, za każdym razem je składając, aby wpuścić w nie powietrze. Oderwij/odkrój kawałek, a resztę włóż do lodówki.
Jeśli masz frytkownicę, ustaw temperaturę na 150 st. C i rozpuść w niej smalec. Jeśli nie, weź wysoki garnek i w nim roztop tłuszcz.
Rozwałkuj ciasto jak najcieniej potrafisz. Odkrój pasek ciasta. Z paska ukośnie odkrawaj kawałki długości ok. 10-15 cm (wielkość faworka).
W każdym kawałku zrób na środku nacięcie. Jeden koniec ciasta przełóż przez otwór, formując faworka. Odłóż. Powtórz z resztą ciasta.
Gotowe faworki przykryj wilgotną ściereczką, co uchroni je przed wysychaniem. Z tego też powodu nie wałkuj od razu całego ciasta tylko trzymaj część w lodówce.
Faworki smaż z obu stron na złocisty kolor. Jeśli możesz, zaproś kogoś do smażenia. Jedna osoba wałkuje i wycina, druga smaży. Im szybciej wykrojone faworki trafią na tłuszcz, tym będą smaczniejsze.
Gotowe faworki układaj na papierowym ręczniku, a potem przełóż je na półmisek i posyp cukrem pudrem.
Polecamy też:
Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych
Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania
Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust
Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki
Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?