Faworki - przepis na tradycyjny chrust na tłusty czwartek [WIDEO]

Faworki - przepis na tradycyjny chrust na tłusty czwartek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Faworki - ich sekret to dobrze ubite ciasto.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Faworki idealne? Jak zrobić cudownie kruche i delikatne faworki? Sekretem jest ciasto. Musi być maksymalnie cienkie, wtedy chrust, jak się inaczej nazywa faworki, będzie lekki i chrupiący. Sekret drugi to siła fizyczna. Ciasto na faworki trzeba mocno ubić, najlepiej wałkiem.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wysyp na stolnicę mąkę, tworząc górkę. Na środku zrób dziurkę i tam dodawaj po kolei jajko, żółtka, spirytus, cukier wanilinowy.

  • Proszek do pieczenia wymieszaj ze śmietaną i dodaj do mąki. Łyżką zgarniaj składniki do ich połączenia.

  • Zagnieć ciasto i ugniataj je tak długo, aż stanie się miękkie, jak na makaron.

  • Wałkiem uderzaj ciasto, za każdym razem je składając, aby wpuścić w nie powietrze. Oderwij/odkrój kawałek, a resztę włóż do lodówki.

  • Jeśli masz frytkownicę, ustaw temperaturę na 150 st. C i rozpuść w niej smalec. Jeśli nie, weź wysoki garnek i w nim roztop tłuszcz.

  • Rozwałkuj ciasto jak najcieniej potrafisz. Odkrój pasek ciasta. Z paska ukośnie odkrawaj kawałki długości ok. 10-15 cm (wielkość faworka).

  • W każdym kawałku zrób na środku nacięcie. Jeden koniec ciasta przełóż przez otwór, formując faworka. Odłóż. Powtórz z resztą ciasta.

  • Gotowe faworki przykryj wilgotną ściereczką, co uchroni je przed wysychaniem. Z tego też powodu nie wałkuj od razu całego ciasta tylko trzymaj część w lodówce.

  • Faworki smaż z obu stron na złocisty kolor. Jeśli możesz, zaproś kogoś do smażenia. Jedna osoba wałkuje i wycina, druga smaży. Im szybciej wykrojone faworki trafią na tłuszcz, tym będą smaczniejsze.

  • Gotowe faworki układaj na papierowym ręczniku, a potem przełóż je na półmisek i posyp cukrem pudrem.

Ocena: 5