Faworki - przepis na tradycyjny chrust na tłusty czwartek [WIDEO]

Faworki - przepis na tradycyjny chrust na tłusty czwartek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Faworki - ich sekret to dobrze ubite ciasto.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Faworki idealne? Sekretem jest ciasto. Musi być maksymalnie cienkie, wtedy chrust, jak się inaczej nazywa faworki, będzie lekki i chrupiący. Sekret drugi to siła fizyczna. Ciasto na faworki trzeba mocno ubić, najlepiej wałkiem.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 6 żółtek Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?

  • 250 ml śmietany 18 proc.

  • 30 ml spirytusu

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól

  • 2 kg smalcu

  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wysyp na stolnicę mąkę, tworząc górkę. Na środku zrób dziurkę i tam dodawaj po kolei jajko, żółtka, spirytus, cukier wanilinowy.

  • Proszek do pieczenia wymieszaj ze śmietaną i dodaj do mąki.

  • Łyżką zgarniaj składniki do ich połączenia.

  • Zagnieć ciasto i ugniataj je tak długo, aż stanie się miękkie, jak na makaron.

  • Wałkiem uderzaj ciasto, za każdym razem je składając, aby wpuścić w nie powietrze.

  • Oderwij/odkrój kawałek, a resztę wstaw do lodówki.

  • Jeśli masz frytkownicę, ustaw temperaturę na 150 st. C i rozpuść w niej smalec. Jeśli nie, weź wysoki garnek i w nim roztop tłuszcz.

  • Rozwałkuj ciasto jak najcieniej potrafisz.

  • Odkrój pasek ciasta. Z paska ukośnie odkrawaj kawałki długości ok. 10-15 cm (wielkość faworka).

  • W każdym kawałku zrób na środku nacięcie.

  • Jeden koniec ciasta przełóż przez otwór, formując faworka. Odłóż. Powtórz z resztą ciasta.

  • Gotowe faworki przykryj wilgotną ściereczką, co uchroni je przed wysychaniem. Z tego też powodu nie wałkuj od razu całego ciasta tylko trzymaj część w lodówce.

  • Faworki smaż z obu stron na złocisty kolor.

  • Jeśli możesz, zaproś kogoś do smażenia. Jedna osoba wałkuje i wycina, druga smaży. Im szybciej wykrojone faworki trafią na tłuszcz, tym będą smaczniejsze.

  • Gotowe faworki układaj na papierowym ręczniku, a potem przełóż je na półmisek i posyp cukrem pudrem.

Ocena: 5