Fantastyczny przepis na dietetyczne mini pączki

Fantastyczny przepis na dietetyczne mini pączki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mini pączki mają bardzo mało kalorii i szybko się je przygotowuje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mini pączki to pączki na jeden kęs. Jeden taki pączek to zaledwie 85 kalorii. To pączki dla tych, którzy dbają o linię a jednocześnie wierzą, że kto nie zje w tłusty czwartek pączka, temu nie będzie się wiodło w życiu. Zaletą mini pączków jest też to, że znacznie szybciej się je przyrządza. Polecamy!

Składniki

  • 200 g mąki pszennej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej

  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej

  • ćwierć łyżeczki cynamonu

  • ćwierć łyżeczki soli

  • pół szklanki brązowego cukru

  • pół szklanki maślanki

  • 2 łyżeczki masła

  • 1 jajko

  • 1 litr oleju

  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon, sól i cukier. Wymieszaj.

  • Masło roztop. Gdy ostygnie, zmiksuj z jajkiem i maślanką aż masa stanie się jednolita. Dodaj do suchych składników. Wymieszaj.

  • W głębokim rondlu lub we frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 190 st. C.

  • Łyżeczką formuj z ciasta kulki i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż około 2 minuty.

  • W trakcie smażenia odwracaj pączki, aby równomiernie się usmażyły. Wykładaj łyżką cedzakową, najlepiej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz je z nadmiaru tłuszczu.

  • Gotowe pączki posyp cukrem pudrem. Możesz je włożyć do torebki, nasypać do środka cukru, szczelnie zamknąć woreczek i potrząsnąć nim, aby pączki całe pokryły się cukrem.

Ocena: 4,2