Dietetyczne faworki z piekarnika: przepis na pieczony chrust

Dietetyczne faworki z piekarnika: przepis na pieczony chrust

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Faworki pieczone są zdrowsze od smażonych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dieta dietą, a karnawał karnawałem. Faworki z piekarnika to sprytny sposób na nieco odchudzony chrust. Przepis na pieczone faworki to łatwiejsze rozwiązanie, niż smażenie ciasta. W ten sprytny sposób nie tylko unikamy zbędnych centymetrów w pasie, ale unikamy zapach smażeniny w całym mieszkaniu. 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka (ok. 25 g) masła

  • 1 łyżka spirytusu lub wódki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 l oleju roślinnego do smażenia

  • cukier puder do posypania (można wymieszać z cukrem waniliowym)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy w misce ze śmietaną.

  • Wbijamy żółtka, dodajemy schłodzone masło, proszek do pieczenia, sól i spirytus, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię lub wkładamy do szczelnego pojemnika i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

  • Po schłodzeniu ciasto kilkanaście razy uderzamy wałkiem, za każdym razem po rozpłaszczeniu ciasta, składamy je na pół i powtarzamy czynność. W ten sposób wtłoczymy w ciasto trochę powietrza.  

  • Ciasto wałkujemy cienko, na grubość zaledwie 3 mm. Należy pamiętać, aby ciasto podsypywać mąką jak najmniej, tylko jeśli naprawdę jest to konieczne. Inaczej faworki będą twarde. 

  • Z ciasta wykrawamy wąskie prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 cm na 15 cm i na środku robimy nacięcie na długość 4-5 cm. Jeśli chcemy aby brzegi faworków miały falowany kształt, możemy w tym celu użyć radełka. 

  • Jeden węższy brzeg prostokąta przekładamy przez otwór, tak aby uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt.

  • Faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy między faworkami mogą być niewielkie. 

  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut w temperaturze 180°C. 

  • Faworki posypujemy cukrem pudrem dopiero wtedy, gdy ostygną.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5