Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Czak-czak z Podlasia: tatarski deser ze smażonego ciasta i karmelizowanego miodu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Słodki deser czak-czak ze smażonego ciasta oblepionego karmelizowanym miodem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Czak-czak to słodki jak ulepek i absolutnie uzależniający deser rozpowszechniony przez Tatarów z Podlasia. Po tatarsku czak-czak oznacza podarunek dla łasuchów. Ten obezwładniający deser ze smażonego ciasta i karmelu bardzo łatwo przygotować. Potrzebujecie tylko trochę czasu i dobrych chęci. Nie czekajcie do końca świata, tylko zróbcie obłędny czak-czak już dzisiaj!
Składniki
350 g mąki
4 jajka
1 szczypta soli
150 g miodu
150 g cukru
300 ml oleju do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Jajka wybić do miski, dodać szczyptę soli (1/4 łyżeczki) i za pomocą widelca rozmącić do jednorodnej mieszaniny.
Do mieszaniny jajek po trochu dodawać mąki, mieszając widelcem.
Gdy ciasto jest już gęste, wyłożyć go na stolnicę oprószoną mąką.
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść zwarte, nie przylegające do dłoni ciasto.
Z ciasta uformować kulę, okryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na 20-30 minut, aby mogła zadziałać Natura. Tyle czasu potrzebuje gluten, aby uwolnić się mąki.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą część ciasta oddzielnie rozwałkować na placek grubości 2mm. Trzeba być cierpliwym, bo ciasto jest oporne i po rozwałkowaniu natychmiast kurczy się i wraca od pierwotnej wielkości. Wałkować należy od środka do brzegu w każdą stronę. W trakcie wałkowania podsypywać niewielką ilości mąki, aby placek nie przywarł do stolnicy.
Placek pociąć na paski szerokości 5 cm.
Paski oprószone mąką, ułożyć jeden na drugim i pokroić na paski szerokości 1 cm. Szerokość nie ma większego znaczenia, każda gospodyni kroi według siebie.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Jak sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący? Zanurz we fryturze suchą drewnianą łyżkę. Jeśli wokół niej tworzą się pęcherzyki, to znaczy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący.
Na tłuszcz wyłożyć tyle pasków ciasta, aby swobodnie pływały. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z każdej strony. Powinno to zająć około 3 minut.
Usmażone kawałki ciasta wyjąć łyżką cedzakową na papierowe ręczniki. Pozostawić do osączenia nadmiaru tłuszczu.
Gdy całe ciasto jest już usmażone, odstawić go do ostygnięcia.
Przygotować syrop. W rondelku wymieszać miód z cukrem. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować 2-3 minuty, zdjąć z ognia i odstawić.
Do głębokiej miski przełożyć usmażone ciasto, zalać gorącym syropem i dokładnie wymieszać.
Mieszaninę ciasteczek i syropy przełożyć na paterę formują kopczyk lub do miski wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki, aby karmel zastygł i skleił ciasteczka.
Podawać podzielone na porcje na talerzykach z łyżeczkami. Koniecznie z filiżanką mocnej czarnej herbaty.