Szynka peklowana gotowana - sprawdzony przepis na domową wędlinę!
2022-04-13
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Domowa szynka peklowana i gotowana to najlepsza alternatywa dla wędlin ze sklepu. Przyprawiona według naszego gustu, bez konserwantów oraz substancji zwiększających masę wyrobu. Taką domową szynkę podawaj pokrojoną na grubsze plastry na gorąco z chrzanem lub marynatami albo w cienkich plastrach na zimno.
SKŁADNIKI
- 5 kg peklowanej szynki Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso?
- 1 cebula
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 2 goździki
- 2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zapeklowaną szynkę opłucz, włóż do dużego garnka, dodaj przyprawy, zalej wrzątkiem, aby woda całkowicie przykryła mięso.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień, by wywar lekko "mrugał", i gotuj ok. 3 godz. często odwracając i uzupełniając wyparowaną wodę.
- Gdy z szynki po nakłuciu wypływa przezroczysty sok, a widelec łatwo w nią wchodzi, zdejmij garnek z ognia, ugotowaną szynkę zostaw w wywarze do ostygnięcia.
Domowa szynka królowa odświętnego stołu