Szparagi w sosie remoulade
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szparagi w sosie remoulade to to szybkie w przygotowaniu danie, które zachwyci niejednego smakosza. Połączenie delikatnego smaku szparagów z lekko ostrym i świeżym dzięki zieleninie sosem to propozycja zarówno na wiosenny obiad, jak i małą przystawkę.
Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA
Szparagi są źródłem wielu witamin i minerałów -witamin C, K i witamin z grupy B, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Asparagina zawarta w szparagach działa przeczyszczająco i moczopędnie, pobudzając pracę nerek. Szparagi zawierają również kwas foliowy regulujący rozwój komórek i działający łagodząco na układ nerwowy. Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, jego niedobór może skutkować wystąpieniem wad wrodzonych u noworodka.
SKŁADNIKI
- 2 wiązki szparagów
- łyżeczka masła
- sól i cukier
- Sos remoulade:
- pół szklanki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- posiekany koperek, szczypiorek i natka - po 1 łyżeczce
- 2 jaja na twardo
- sól i biały pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi ugotować w wodzie z sola i cukrem
- Majonez zmieszać z musztardą, zieleniną, posiekanymi drobno jajkami, przyprawić solą i pieprzem
- Szparagi podawać polane obficie sosem