Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Szarlotka z jabłkowymi różyczkami wygląda zjawiskowo, ale jej przygotowanie nie jest trudne. Największy kłopot może sprawiać zwinięcie różyczek ze specjalnie spreparowanych półplasterków jabłka. Ale jeśli będziecie postępować zgodnie z instrukcją wszystko się uda.
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Kup online
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 200 g cukru drobnego
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 cytryna, tylko otarta skórka
- 4-6 dużych jabłek o czerwonej skórce
- cukier puder do posypania
- oraz na syrop
- 400 ml wody
- 200 g cukru
- 1 szczypta cynamonu sproszkowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, nie obierać. Jabłka przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na półplasterki grubości 2 mm. Na przygotowanie jednej różyczki potrzeba około 7 półplasterków. Grube lub nierówne kawałki będą wykorzystanie do nadzienia szarlotki. Pozostałe części jabłek pokroić na małe kawałki.
- Do rondelka wlać wodę, dodać cukier oraz szczyptę cynamonu, podgrzewać do zagotowania. Do wrzącego syropu wrzucić plasterki jabłka przeznaczonego na różyczki. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż staną się miękkie. Wyjąć i przełożyć do zimnej wody, aby zastopować gotowanie. Osuszyć i pozostawić. Syrop zachować
- Jajka ubić z cukrem do białości, dodać skórkę z cytryną i szczyptę soli. Dodać masło i dalej miksować. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dobrze wymieszać.
- Do posmarowanej masłem formy wlać połowę ciasta. Następnie wyłożyć pokrojone jabłka. Wylać pozostałe ciasto.
- Teraz pora przygotować różyczki z półplasterków jabłka. Na desce ułożyć po 7 plasterków, tak aby w połowie zachodziły na siebie. Zwinąć w rulonik.
- Różyczki z jabłek wetknąć symetrycznie w ciasto.
- Piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
- Przed podaniem posmarować różyczki zachowanym syropem.
- Posypać cukrem pudrem.