Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie

Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiąca i kolorowa surówka kapuściana z marchewką w sosie czosnkowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Zimą potrzebujemy witamin. Najlepszym źródłem witaminy C jest kapusta. Zimowa surówka według przepisu mojej teściowej jest idealnym połączeniem chrupkości, soczystości i smaku przebogatego w witaminy. Polecam tę pyszną surówkę z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie.

Składniki

  • 400 g kapusty czerwonej

  • 400 g kapusty białej

  • 2 marchewki

  • 4 cebule dymki lub 1 cebula żółta

  • Na sos:

  • 300 ml mleka

  • 6 ząbków czosnku

  • 20 g filecików anchoisa

  • 2 łyżki octu winnego

  • 6 łyżek oleju

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czerwoną kapustę pokroić bardzo drobno nożem lub w malakserze. Można również poszatkować cienko lub zetrzeć na tarce. Czerwona kapusta ma wyjątkowo ścisłą główkę o grubych i twardych liściach, dlatego tak ważne jest drobno pokrojenie kapusty. Następnie należy posiekaną kapustę wygnieść rękoma, aby uwolnić soki.

  • Białą kapustę również drobno poszatkować. Marchewkę pokroić w słomkę lub zetrzeć na wiórki. Cebulę posiekać drobno.

  • Mleko przelać do rondelka, dodać rozgnieciony czosnek oraz fileciki anchoisa. Podgrzewać do zagotowania, następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić. 

  • Do kielicha miksera lub blendera przelać mleko aromatyzowane czosnkiem i anchoisa. Dodać ocet, olej, musztardę. Zmiksować na gładką emulsję. Spróbować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem oraz olejem jeśli sos wyda się Wam zbyt kwaśny. 

  • Poszatkowane warzywa zalać sosem, wymieszać.

  • Zimową surówkę podawać od razu posypaną posiekaną natką pietruszki. 

Ocena: 3,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).