Surówka z kiszonej kapusty inna niż wszystkie: przepis na surówkę z papryką szpiczastą

Surówka z kiszonej kapusty inna niż wszystkie: przepis na surówkę z papryką szpiczastą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z kiszonej kapusty i papryki szpiczastej jest pełna smaku i wartości odżywczych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z kiszonej kapusty zawsze cieszy się powodzeniem. Jest chrupka, kwaśna i orzeźwiająca. Czasem jednak warto wzbogacić smak surówki z kapusty kiszonej. Papryka to najbogatsze źródło witaminy C. Warto ją dodać do kapuścianej surówki. Oto przepis na surówkę inną niż wszystkie: przepis na surówkę z papryką szpiczastą!

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 szpiczasta papryka czerwona

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki cukru

  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę lekko odcisnąć, 2-4 łyżki soku zachować do przygotowania dressingu. Kapustę pokroić na kawałki.

  • Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Można również pokroić marchew w cienkie słupki.

  • Paprykę pokroić w krążki lub na paseczki. 

  • Cebulę pokroić w kostkę. 

  • W misce wymieszać kapustę, marchewkę i paprykę.

  • Przygotować sos miksując olej z cukrem oraz sokiem z kapusty. Zalać surówkę przygotowanym dressingiem i wymieszać. Odstawić na 30 minut.

  • Podawać do pieczystego, klusek lub kaszy.

Ocena: 4,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).