Surówka z czerwonej kapusty z cytrusami

2021-03-29
Surówka z czerwonej kapusty z cytrusami
Autor: Shutterstock Surówka z czerwonej kapusty z cytrusami ma świeży, orzeźwiający smak.
łatwy
45 min
4

Wiosną szczególnie popularne są różnego rodzaju surówki. Jeśli należysz do ich amatorek, wypróbuj poniższy przepis na orzeźwiającą surówkę z czerwonej kapusty z cytrusami.

SKŁADNIKI

  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1 ogórek wężowy
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę zszatkować drobno, odrzucając głąb. 
  • Ogórka pokroić na kilku centymetrowe kawałki, a następnie pokroić w długie słupki.
  • Pomarańcze obrać, pokroić w poprzek na grubsze kawałki.
  • Z oliwy, miodu, cytryny i soli zmiksować dressing.
  • Kapustę i ogórka zmieszać z dressingiem, odstawić na 30 minut.
  • Przed podaniem dodać kawałki pomarańczy i zamieszać. Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.