Soczysta surówka kapuściana z marchwią i jabłkami: łatwy przepis na zdrową porcję warzyw

Soczysta surówka kapuściana z marchwią i jabłkami: łatwy przepis na zdrową porcję warzyw

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Orzeźwiająca surówka ze świeżej kapusty, marchwi i jałbka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Surówka ze świeżej, słodkiej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Najbardziej soczysta i pełnowartościowa jest surówka kapuściana z marchwią i jabłkami. I choć kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, warto dodać do niej jeszcze więcej ten cennej witaminy pod postacią natki pietruszki. Oto łatwy przepis na zdrową porcję warzyw do codziennego obiadu!

Składniki

  • 500 g kapusty świeżej

  • 1 marchew

  • 1 jabłko

  • 1 mała cebula lub 2-3 cebulki dymki ze szczypiorem

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki oleju lub oliwy

  • 1 łyżko soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę drobno pokroić lub zszatkować. Przełożyć do miski, posypać cukrem i solą, wymieszać, a następnie wygnieść rękami. Pozostawić na 10 minut.

  • Marchew pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Jabłko również pokroić w słomkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić na półtalarki, które rozdzielić na pojedynce półkola.

  • Kapustę odcisnąć, przełożyć do innej miski.

  • Do kapusty dodać marchew, jabłko, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

  • Surówkę skropić olejem i sokiem z cytryny. Ponownie wymieszać.

  • Surówkę przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki "przegryzyły się".

Zobacz jak zrobić zdrową surówkę z KISZONEJ kapusty:

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).