Soczysta surówka kapuściana z marchwią i jabłkami: łatwy przepis na zdrową porcję warzyw
2021-03-29
16:22
Surówka ze świeżej, słodkiej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Najbardziej soczysta i pełnowartościowa jest surówka kapuściana z marchwią i jabłkami. I choć kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, warto dodać do niej jeszcze więcej ten cennej witaminy pod postacią natki pietruszki. Oto łatwy przepis na zdrową porcję warzyw do codziennego obiadu!
i
łatwy
20 min
4
Zobacz jak zrobić zdrową surówkę z KISZONEJ kapusty:
SKŁADNIKI
- 500 g kapusty świeżej
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 1 mała cebula lub 2-3 cebulki dymki ze szczypiorem
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżko soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę drobno pokroić lub zszatkować. Przełożyć do miski, posypać cukrem i solą, wymieszać, a następnie wygnieść rękami. Pozostawić na 10 minut.
- Marchew pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Jabłko również pokroić w słomkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić na półtalarki, które rozdzielić na pojedynce półkola.
- Kapustę odcisnąć, przełożyć do innej miski.
- Do kapusty dodać marchew, jabłko, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
- Surówkę skropić olejem i sokiem z cytryny. Ponownie wymieszać.
- Surówkę przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki "przegryzyły się".
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?