Orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek i selera

Orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek i selera

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłek i selera to prawdziwa bomba witaminowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek i selera jest chrupiąca i bardzo orzeźwiająca. Łatwo dostępne warzywa połączone kwaśnym sosem smakują rześko i dostarczają niezbędnych witamin. 

Składniki

  • 1 mała główka lub 0,5 dużej kapusty pekińskiej

  • 1 marchewka

  • 1 jabłko

  • 0,5 selera

  • 1 cytryna

  • 3 łyżki oliwy

  • cukier, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier, sól i pieprz do smaku, zmiksować, a następnie dodać oliwę i ponownie zmiksować. 

  • Kapustę poszatkować.

  • Marchew, selera i jabłko pokroić na zapałkę lub zetrzeć na strużyny. 

  • Połączyć w misce kapustę i pozostałe warzywa, wymieszać i zalać przygotowanym sosem. Ponownie wymieszać. 

  • Odstawić surówkę na 1 godzinę do lodówki. 

  • Podawać do dań mięsnych lub wegańskich. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4