Sałatka z serem halloumi na sałacie: łatwy przepis na słońce na talerzu
Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczysta i rześka surówka ze świeżej kapusty, ogórka i koperku
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Surówka z kapusty i ogórka jest chrupka i bardzo smaczna. Dodatek koperku nadaje jej niezrównanej świeżości. Do tego kwaskowy dressing ze zdrowym octem jabłkowym. Surówka ze świeżej kapusty i ogórka idealnie pasuje do smażonych i pieczonych dań. Odżywcza i zdrowa sałatka kapuściana zaostrza apetyt i świetnie smakuje!
Składniki
1 kg kapusty świeżej
1 ogórek wężowy (lub 2 krótkie szklarniowe)
1 pęczek kopru
3 łyżki oleju
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprz czarnego, mielonego
Przygotowanie krok po kroku:
Z kapusty usunąć wierzchnie uszkodzone liście i wyciąć głąb.
Kapustę zszatkować lub bardzo drobno posiekać.
Zszatkowaną kapustę przełożyć do miski i posypać cukrem. Wymieszać i lekko wygnieść rękami, odstawić na 10 minut.
Ogórek pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Koperek drobno posiekać. Łodyżki kopru posiekać oddzielnie i zachować.
W moździerzu utłuc lub małym malakserze zmiksować łodyżki kopru z solą i pieprzem na pastę. Do koperkowej paty dodać olej i ocet, wymieszać na jednorodny zielony sos.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Przełożyć do innej salaterki.
Do kapusty dodać pokrojony ogórek, posiekany koperek i przygotowany sos, wymieszać. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki, aby kapusta przeniknęła smakami.