Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym

Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym
Autor: Shutterstock Soczysta i rześka surówka ze świeżej kapusty, ogórka i koperku
łatwy
20 min
4

Surówka z kapusty i ogórka jest chrupka i bardzo smaczna. Dodatek koperku nadaje jej niezrównanej świeżości. Do tego kwaskowy dressing ze zdrowym octem jabłkowym. Surówka ze świeżej kapusty i ogórka idealnie pasuje do smażonych i pieczonych dań. Odżywcza i zdrowa sałatka kapuściana zaostrza apetyt i świetnie smakuje!

Zobacz, jak zrobić najłatwiejszą SURÓWKĘ z kiszonej kapusty:

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapusty świeżej 
  • 1 ogórek wężowy (lub 2 krótkie szklarniowe)
  • 1 pęczek kopru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprz czarnego, mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kapusty usunąć wierzchnie uszkodzone liście i wyciąć głąb.
  • Kapustę zszatkować lub bardzo drobno posiekać.
  • Zszatkowaną kapustę przełożyć do miski i posypać cukrem. Wymieszać i lekko wygnieść rękami, odstawić na 10 minut.
  • Ogórek pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
  • Koperek drobno posiekać. Łodyżki kopru posiekać oddzielnie i zachować.
  • W moździerzu utłuc lub małym malakserze zmiksować łodyżki kopru z solą i pieprzem na pastę. Do koperkowej paty dodać olej i ocet, wymieszać na jednorodny zielony sos.
  • Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Przełożyć do innej salaterki.
  • Do kapusty dodać pokrojony ogórek, posiekany koperek i przygotowany sos, wymieszać. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki, aby kapusta przeniknęła smakami.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej