Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym

Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta i rześka surówka ze świeżej kapusty, ogórka i koperku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Surówka z kapusty i ogórka jest chrupka i bardzo smaczna. Dodatek koperku nadaje jej niezrównanej świeżości. Do tego kwaskowy dressing ze zdrowym octem jabłkowym. Surówka ze świeżej kapusty i ogórka idealnie pasuje do smażonych i pieczonych dań. Odżywcza i zdrowa sałatka kapuściana zaostrza apetyt i świetnie smakuje!

Składniki

  • 1 kg kapusty świeżej 

  • 1 ogórek wężowy (lub 2 krótkie szklarniowe)

  • 1 pęczek kopru

  • 3 łyżki oleju

  • 3 łyżki octu jabłkowego

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprz czarnego, mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z kapusty usunąć wierzchnie uszkodzone liście i wyciąć głąb.

  • Kapustę zszatkować lub bardzo drobno posiekać.

  • Zszatkowaną kapustę przełożyć do miski i posypać cukrem. Wymieszać i lekko wygnieść rękami, odstawić na 10 minut.

  • Ogórek pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. 

  • Koperek drobno posiekać. Łodyżki kopru posiekać oddzielnie i zachować.

  • W moździerzu utłuc lub małym malakserze zmiksować łodyżki kopru z solą i pieprzem na pastę. Do koperkowej paty dodać olej i ocet, wymieszać na jednorodny zielony sos.

  • Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Przełożyć do innej salaterki.

  • Do kapusty dodać pokrojony ogórek, posiekany koperek i przygotowany sos, wymieszać. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki, aby kapusta przeniknęła smakami.

Zobacz, jak zrobić najłatwiejszą SURÓWKĘ z kiszonej kapusty:

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).