Idealna surówka z kiszonej kapusty i świeżej papryki

Idealna surówka z kiszonej kapusty i świeżej papryki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta surówka z kiszonej kapusty i świeżej papryki

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Surówka z kiszonej kapusty i świeżej papryki - idealna porcja zdrowia na twoim talerzu. Połączenie smaków kwaśnej kapusty, słodkiej karotki i soczystej papryki pasuje do dań z czerwonych mięs  lub smażonych ryb. 

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 papryka czerwona

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżka oleju zmiksowana z 2 łyżeczkami cukru i 2-3 łyżkami soku z kapusty kiszonej

  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę odcisnąć, sok zachować do przygotowania dressingu. Kapustę pokroić na kawałki.

  • Marchew zetrzeć w wiórki lub pokroić w cienkie słupki. Paprykę pokroić drobno. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać.

  • W misce wymieszać kapustę, marchewkę i paprykę. Zalać dressingiem i wymieszać. Odstawić na 30 minut.

  • Przed podaniem dodać szczypiorek i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4