Tzatziki: co to jest? Przepis na sos grecki
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Tzatziki to grecki sos i najpopularniejsza przystawka tego regionu. Może być podawany jako dodatek do mięs, warzyw czy grzanek. Podstawą tego orzeźwiającego dipu jest świeży ogórek i jogurt. Czasem do sosu tzatziki dodaje się też miętę i fetę. Sprawdź, jak zrobić tzatziki - poniżej prosty przepis.
Według tradycyjnego przepisu do przygotowania sosu tzatziki powinno użyć się greckiego jogurtu typu stragisto (gęsty, ale bez dodatków żelujących). Jako że taki rodzaj jogurtu jest trudno dostępny u nas, możemy go zastąpić jogurtem typu greckiego lub naturalnym serkiem homogenizowanym. Dzięki temu, że jednym ze składników tzatziki jest czosnek - świetny, naturalny antybiotyk - przystawkę polecamy serwować także zimą.
SKŁADNIKI
- ok. 400 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 kg świeżych małych ogórków
- 4-5 ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy
- kilka listków świeżej mięty
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, można też pokroić w drobną kostkę. Posolić i odstawić na około 15 minut.
- Czosnek obrać i drobno posiekać. Ogórki odcedzić i wymieszać z jogurtem (można dodać również naturalny serek homogenizowany).
- Dodać oliwę i czosnek, przyprawić i posypać posiekaną miętą. Do smaku można dodać odrobinę fety. Dip świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami szczególnie marchewką i selerem naciowym oraz z grzankami. Polecamy go na karnawałowe przyjęcia.