Sos serowo-piwny - idealny dodatek do grzanek, czipsów lub nachosów

Sos serowo-piwny - idealny dodatek do grzanek, czipsów lub nachosów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sos serowo-piwny przygotujesz dosłownie w kilka minut

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos serowo-piwny to doskonały dodatek do grzanek, czipsów czy nachosów. Można w nim zanurzać także warzywa pokrojone w słupki. Zrobisz go dosłownie w 5 minut, podpowiadamy - gdy  w perspektywie jest  domówka, warto podwoić porcję.

Składniki

  • 15 dag sera cheddar

  • 5 łyżek piwa

  • 1 łyżka mąki

  • 5 dag masła

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło, wymieszać.

  • Zasmażkę rozprowadzić zimnym piwem, wsypać utarty ser, dodać musztardę, sól i pieprz do smaku. Gdyby sos wydawał się zbyt gęsty, można dolać jeszcze piwa, krótko zagotować mieszając.

Ocena: 3,6
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.