Przepis na majonez buraczkowy o delikatnym smaku i pięknym wyglądzie

Przepis na majonez buraczkowy o delikatnym smaku i pięknym wyglądzie
Autor: Shutterstock Zamiast ćwikły proponujemy majonez buraczkowy - o doskonałym smaku i dekoracyjnym wyglądzie
łatwy
10 min
4

Majonez buraczkowy to zupełnie nowa jakość. Zrobisz go samodzielnie w 10 minut, a jak spróbujesz - będziesz go robić częściej.  Delikatniejszy w smaku niż majonez bez dodatków, o pięknym kolorze, idealnie ożywia potrawy i dodaje im smaku.

SKŁADNIKI

  • 1 wcześniej upieczony lub ugotowany spory burak
  • 3 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku lub łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraka zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach albo rozdrobnić blenderem.
  • Wymieszać z majonezem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę lub chrzanem.
  • Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, bo słodki burak złagodzi smak majonezu.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej