Keczup z dyni - pyszny dodatek do dań i kanapek

Keczup z dyni - pyszny dodatek do dań i kanapek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Keczup z dyni smakuje nie gorzej niż tradycyjny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Keczup z dyni to pomysł na wykorzystanie tego pysznego i zdrowego warzywa inaczej niż do zupy lub sałatki.

Składniki

  • 1,5 kg dyni

  • 1/2 kg cebuli

  • 1/2 kg czerwonej papryki

  • 400 g koncentratu pomidorowego

  • 1/2 kg cukru

  • 3/4 szklanki octu 10 %

  • 1 łyżka curry

  • 1 łyżka ostrej papryki

  • 1 łyżka bazylii

  • 1 łyżka oregano

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię obierz, pokrój w kostkę, posól i odstaw na 2 godziny.

  • Paprykę i cebulę drobno pokrój, posól i również odstaw na 2 godziny.

  • Po tym czasie z warzyw odlej sok, przełóż je do garnka, przypraw i gotuj aż się rozpadną.

  • Zdejmij z ognia, a gdy wystygną zmiksuj i ponownie zagotuj.

  • Przelej do czystych, wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0