Jak zrobić sos do spaghetti? Przepis siostry Arkadii

Jak zrobić sos do spaghetti? Przepis siostry Arkadii

Autor Zdjęcia: photos.com

Aromatyczny sos i makaron spaghetti - niewiele więcej trzeba do kulinarnego szczęścia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos do spaghetti według przepisu siostry Arkadii pasuje do wielu makaronów. Można go podawać z utartym parmezanem lub innym serem. Najlepiej, gdy jest przyrządzony tylko ze świeżych składników, ale wychodzi też pyszny z koncentratu pomidorowego, który jest bazą do zrobienia dobrego sosu.

Składniki

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 mały seler

  • 1 por

  • kilka pieczarek

  • przecier lub koncentrat pomidorowy

  • olej

  • sól, pieprz

  • ser żółty do posypania (najlepiej parmezan)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Przysmażamy na złoty kolor.

  • Jarzynki kroimy w kostkę lub trzemy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy do cebuli i czosnku. Wszystko dusimy do miękkości.

  • Dodajemy pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę dusimy.

  • Pod koniec duszenia dodajemy przecier lub koncentrat, tak aby przykrył jarzyny. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

  • Serwujemy z makaronem i posypujemy startym serem.

Jak radzi siostra Arkadia, specjalistka kuchni zakonnej, sos do spaghetti najlepiej smakuje zrobiony ze świeżych składników. Ale jeśli to nie sezon na pomidory, pieczarki i warzywa, nic się nie stanie złego, jeśli zamiast świeżego przecieru użyjemy koncentratu pomidorowego.

Ocena: 0