Jak zrobić sos do spaghetti? Przepis siostry Arkadii

2021-03-29 22:49

Sos do spaghetti według przepisu siostry Arkadii pasuje do wielu makaronów. Można go podawać z utartym parmezanem lub innym serem. Najlepiej, gdy jest przyrządzony tylko ze świeżych składników, ale wychodzi też pyszny z koncentratu pomidorowego, który jest bazą do zrobienia dobrego sosu.

jak-zrobic-sos-do-spaghetti.jpg

i

Autor: photos.com Aromatyczny sos i makaron spaghetti - niewiele więcej trzeba do kulinarnego szczęścia
łatwy
20 min
4

Jak radzi siostra Arkadia, specjalistka kuchni zakonnej, sos do spaghetti najlepiej smakuje zrobiony ze świeżych składników. Ale jeśli to nie sezon na pomidory, pieczarki i warzywa, nic się nie stanie złego, jeśli zamiast świeżego przecieru użyjemy koncentratu pomidorowego.

SKŁADNIKI

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • kilka pieczarek
  • przecier lub koncentrat pomidorowy
  • olej
  • sól, pieprz
  • ser żółty do posypania (najlepiej parmezan)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Przysmażamy na złoty kolor.
  • Jarzynki kroimy w kostkę lub trzemy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy do cebuli i czosnku. Wszystko dusimy do miękkości.
  • Dodajemy pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę dusimy.
  • Pod koniec duszenia dodajemy przecier lub koncentrat, tak aby przykrył jarzyny. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
  • Serwujemy z makaronem i posypujemy startym serem.
Redakcja
więcej...