Jak zrobić sos do spaghetti? Przepis siostry Arkadii
2021-03-29
22:49
Sos do spaghetti według przepisu siostry Arkadii pasuje do wielu makaronów. Można go podawać z utartym parmezanem lub innym serem. Najlepiej, gdy jest przyrządzony tylko ze świeżych składników, ale wychodzi też pyszny z koncentratu pomidorowego, który jest bazą do zrobienia dobrego sosu.
i
łatwy
20 min
4
Jak radzi siostra Arkadia, specjalistka kuchni zakonnej, sos do spaghetti najlepiej smakuje zrobiony ze świeżych składników. Ale jeśli to nie sezon na pomidory, pieczarki i warzywa, nic się nie stanie złego, jeśli zamiast świeżego przecieru użyjemy koncentratu pomidorowego.
SKŁADNIKI
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 por
- kilka pieczarek
- przecier lub koncentrat pomidorowy
- olej
- sól, pieprz
- ser żółty do posypania (najlepiej parmezan)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Przysmażamy na złoty kolor.
- Jarzynki kroimy w kostkę lub trzemy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy do cebuli i czosnku. Wszystko dusimy do miękkości.
- Dodajemy pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę dusimy.
- Pod koniec duszenia dodajemy przecier lub koncentrat, tak aby przykrył jarzyny. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
- Serwujemy z makaronem i posypujemy startym serem.