Beszamel: prosty przepis na sos beszamelowy [INFOGRAFIKA]

Beszamel: prosty przepis na sos beszamelowy [INFOGRAFIKA]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Beszamel, czyli sos beszamelowy, to jeden z kulinarnych klasyków, zwłaszcza w kuchni francuskiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sos beszamelowy to idealny dodatek do zapiekanki, pizzy, makaronu lub dania mięsnego. Nie wiesz, jak zrobić ten pyszny biały sos? Oto sprawdzony przepis na domowy sos beszamel!

Składniki

  • 2 duże łyżki masła

  • 2 duże łyżki mąki

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło wrzucamy na patelnię i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Do już rozpuszczonego tłuszczu dodajemy dwie łyżki mąki.

  • Na małym ogniu mieszamy tak długo, aż mąka połączy się z masłem i nie będzie nawet malutkich grudek.

  • Do jednolitej masy dodajemy mleko o temperaturze pokojowej.

  • Mieszając cały czas, dodajemy gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu.

  • Kiedy wszystko będzie gładkie i kremowe, wlewamy sos do sosjerki lub polewamy nim danie.

Do czego najlepiej pasuje beszamel?

Sos beszamelowy jest idealny do ziemniaczanej zapiekanki z porem. Świetnie z tym sosem smakuje też makaron (kokardki) z dodatkiem zieleniny. Pod beszamelem możemy zapiec kalafiora, naleśniki oraz piersi kurczaka. Równie dobrze sos beszamelowy nadaje się do warzyw, potraw mącznych, jak i mięsa.

Zobacz, w jakich potrawach wykorzystasz beszamel: Jak zrobić lasagne ze szpinakiem?

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, zapiekane pod beszamelem [przepis hiszpański]

Biały sos do łososia i zapiekanek - jak zrobić beszamel?

Szparagi w sosie beszamelowym [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Cykoria z szynką albo boczkiem zapiekana pod beszamelem: prosty przepis

 

Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:

Jak zrobić beszamel - grafika

 

 

 

 

 

Ocena: 2,2