Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi
2023-09-14
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pigwa wraca do łask - przygotowuje się z niej coraz więcej przetworów na zimę. Jednak nie jest to najnowszy trend, a najlepsze receptury nie zmieniają się od lat. Podajemy tradycyjny przepis na sok z pigwy. Pyszny, o kwaskowo-słodkim smaku i przyjemnym, orzeźwiającym zapachu. To idealny dodatek do wody i herbaty, a także do drinków.
SKŁADNIKI
- 2 kg pigwy
- 2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, podzielić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.
- Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Wsypać do 3/4 wysokości litrowego słoika, zasypać cukrem i przykryć gazą.
- Po kilku dniach odlać powstały sok.
- Rozlać do butelek lub słoiczków, pasteryzować około 5-10 minut od momentu zawrzenia wody.
Beszamel - Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu?
Zajrzyj do naszej galerii i poznaj inne przepisy z pigwą/pigwowcem w roli głównej