Orkiszowe paszteciki z soczewicą

Orkiszowe paszteciki z soczewicą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Paszteciki z soczewicą 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy przepis na orkiszowe paszteciki z soczewicą, doskonały dodatek do barszczu czy innej zupy. Idealnie sprawdzą się także jako samodzielna przekąska. Sprawdź, jak zrobić miękkie i pyszne paszteciki z nadzieniem z soczewicy. 

Składniki

  • Ciasto drożdżowe: 1,7 szklanki mleka

  • 7 g suchych drożdży

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 2,5 łyżki cukru

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 4,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700 BIO

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta

  • Nadzienie: 0,5 szklanki zielonej soczewicy

  • 0,5 cebuli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 0,5 ususzonej bułki orkiszowej

  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do wysokiego naczynia wlej 0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej. Wsyp drożdże i 0,5 łyżki cukru i wymieszaj, a potem odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.

  • Po tym czasie dolej 1,7 szklanki mleka, resztę cukru sól, oliwę oraz 2 szklanki mąki. Ustaw mikser na stojaku, żeby dobrze wymieszał składniki. Co pewien czas dosypuj resztę mąki, aż powstanie gładkie ciasto. Po 10 minutach wyrabiania ciasta odstaw je w ciepłe miejsce nakryte ściereczką na godzinę.

  • W czasie, kiedy ciasto rośnie, ugotuj soczewicę do miękkości i odcedź. Cebulę zeszklij na oliwie i dodaj do wystudzonej soczewicy. Dodaj do tego namoczoną i odsączoną z wody bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera.

  • Z wyrośniętego ciasta formuj placki wielkości dłoni, na środek każdego z nich nałóż farsz i zwiń jak naleśnik.

  • Uformowane paszteciki ułóż na blasze w dużych odstępach i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

  • Wyrośnięte paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.

Ocena: 0