Wyśmienita brukselka pieczona z kiełbasą

Wyśmienita brukselka pieczona z kiełbasą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna brukselka pieczona z kiełbasą zaspokoi wymagania najdelikatniejszego podniebienia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brukselka pieczona z kiełbasą to jedno z tych przyjemnych jesiennych dań, które będziemy długo wspominać. Brukselka najlepsza jest pieczona. Nabiera wtedy słodkawego smaku, który tak cenimy sobie np. w kapuście włoskiej. Do tego odpowiednio przyprawiona i w towarzystwie pysznej kiełbasy zyskuje nowy wymiar smaku. To już nie jest brukselka, to jest arcydzieło!

Składniki

  • 1 kg świeżej brukselki

  • 300 g kiełbasy czosnkowej, średniorozdrobnionej lub po prostu śląskiej, zwyczajnej lub grillowej

  • 1-2 łyżki oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka suszonej cebuli

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.

  • Brukselkę przebrać, oczyścić z uszkodzonych listków, przeciąć na pół.

  • Połówki brukselki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Brukselkę spryskać olejem, przyprawić czosnkiem, oregano, cebulą, solą i pieprzem.

  • Wstawić blachę z brukselką do piekarnika i piec 20-25 minut.

  • W czasie gdy brukselka się piecze, kiełbasę pokroić na grube plasterki.

  • Po upływie 20-25 minut pieczenia, dodać na blachę kiełbasę, rozrzucając ją w miarę równomiernie na całej powierzchni i piec jeszcze 10-15 minut.

  • Wyjąć z piekarnika, przełożyć na półmisek i delektować się do woli pyszną brukselką.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5